Autoritatile britanice au inceput o ancheta privind manipularea pietei aurului, vizand procedura prin care se stabileste pretul de referinta al metalului pretios.

Pretul de referinta al aurului la Londra - "London fix" - este publicat de doua ori pe zi de firma London Gold Market Fixing Ltd., dupa cate o teleconferinta la care participa Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings si Societe Generale, noteaza Bloomberg.

Cotatia este utilizata la scara larga, de companii miniere, bijutieri si banci centrale, pentru cumpararea, vanzarea si evaluarea rezervelor de aur. Procedura dateaza de la 1919 si influenteaza decisiv o piata de 20.000 miliarde de dolari.

London Gold Market Fixing este controlata de cele 5 banci si nu are angajati. Solicitarile presei in legatura cu investigatia au fost preluate de Douglas Beadle, fost bancher apropiat grupului Rothschild, in calitate de consultant al London Gold Market Fixing. Contactat de Bloomberg, Beadle a refuzat sa comenteze informatiile, scrie MEDIAFAX.

Reprezentantii bancilor si ai autoritatilor britanice si americane au refuzat de asemenea sa faca vreun comentariu.

Mai multi dealeri si economisti sustin insa ca unii traderi obtin mai rapid decat restul jucatorilor informatii despre evolutia sedintelor de stabilire a cotatiei de referinta, pe care le utilizeaza pentru a castiga un avantaj incorect pe piata.

Astfel, autoritatea pentru Conduita Financiara din Marea Britanie a inceput o ancheta privind procedura de stabilire a pretului de referinta, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei. Traderii bancilor care participa la sedinta pot tranzactiona, in timpul discutiilor, aur si instrumente financiare bazate pe aur, inclusiv derivate, pe piata spot si pe burse.

De regula, volumul de tranzactionare al derivatelor pe aur creste puternic imediat dupa inceperea unei astfel de sedinte. Patru traderi contactati de Bloomberg sustin ca intensificarea activitatii se datoreaza utilizarii de informatii privilegiate de catre unii dealeri si clientii acestora.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

"Traderii implicati in acest proces de stabilire a pretului au informatii superioare altor jucatori, chiar si pentru scurt timp. Acesta este marele defect al procedurii de stabilire a pretului aurului la Londra", comenteaza Thorsten Polleit, economist sef la Degussa Goldhandel, companie germana de brokeraj de metale pretioase. Anterior, Polleit a lucrat ca economist la Barclays, una dintre cele mai mari banci britanice.

Londra este cel mai mare hub de tranzactii cu aur la nivel mondial, cu un rulaj mediu zilnic de 33 miliarde de dolari in 2012, fata de 29 miliarde de dolari la New York.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.