CE pregateste reglementari mai dure privind indicii de dobanda pe interbancar, majoritatea urmand sa fie supravegheati de autoritati nationale, insa executivul UE a renuntat la planul de a transfera responsabilitatea pentru indicii importanti, precum Libor, catre o autoritate cu sediul la Paris.

Comisia Europeana (CE) va propune in scurt timp un proiect de directiva privind reglementarea indicilor de dobanda de pe piata interbancara, precum Libor si Euribor, care influenteaza si dobanzile la creditele populatiei si ale companiilor.

Proiectul nu mai presupune insa si transferul atributiilor de supraveghere si reglementare a indicilor de importanta critica la Autoritatea Europeana a Valorilor Mobiliare si Pietelor, institutie cu sediul la Paris.

In luna iunie CE propunea ca institutia de la Paris sa preia autoritatea asupra indicelui Libor, masura care ar fi diminuat influenta Londrei pe pietele financiare. In prezent, Libor este supravegheat de catre agentia britanica de reglementare a pietelor financiare FCA.

Majoritatea indicilor de dobanda ar urma sa treaca in raspunderea autoritatilor nationale de supraveghere, potrivit noului plan al CE, citat de Wall Street Journal. Astfel, autoritatile nationale vor putea efectua solicita informatii de la furnizorii indicilor, vor putea efectua inspectii la birourile acestora si impune amenzi acolo unde este cazul, pentru a evita conflictele de interese si a se asigura ca datele sunt prelucrate in mod riguros.

Desi a renuntat la supravegherea centralizata a indicilor importanti, CE vrea ca acestia sa fie reglementati de catre un "colegiu" de autoritati nationale de supraveghere, coordonat de agentia de la Paris, care va putea interveni ca mediator, scrie MEDIAFAX.

Oficiali si diplomati UE au cerut in repetate randuri ca Euribor si alti indici importanti sa fie supravegheati de institutii europene supranationale, considerand ca reglementarea de catre autoritati nationale poate conduce la fragmentarea pietei unice si la reguli diferentiate de la un stat la altul.

Insa in urma opozitiei vehemente a Marii Britanii, Comisia a renuntat la varianta din iunie a proiectului, noteaza WSJ.

Agentia britanica FCA a preluat recent prerogativele de supraveghere a Libor, in urma unui scandal international privind manipularea celor mai importanti indici de dobanda de pe piata interbancara.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.