Reteaua de socializare Facebook ii va avertiza pe utilizatorii sai ale caror conturi sunt accesate in mod ilegal de autoritatile si guvernele unor tari, informeaza independent.co.uk.

Reteaua de socializare va monitoriza orice activitate suplimentara considerata "suspecta" ce vizeaza conturile utilizatorilor sai si va transmite acestor persoane un mesaj de avertizare daca va constata o astfel de activitate. Facebook ii va incuraja pe utilizatori nu doar sa isi schimbe parolele, ci si sa isi "reconstruiasca sau sa inlocuiasca" sistemele de operare ale computerelor lor, deoarece acestea vor fi cel mai probabil compromise, scrie MEDIAFAX.

Daca Facebook detecteaza o activitate in urma careia contul unui utilizator a fost "compromis de un atac suspectat ca a fost comis in numele unui stat", reteaua de socializare va publica o notificare in partea de sus a paginii sale principale. Mesajul de avertizare - "Please Secure Your Account Now" ("Va rugam sa va securizati contul acum") - ofera utilizatorului respectiv o explicatie asupra faptelor care s-au produs si ii recomanda acestuia sa isi activeze setarile de siguranta in momentul conectarii pe site ("login approvals").

"Login approvals" expediaza un mesaj pe telefonul mobil al utilizatorului atunci cand cineva incearca sa se conecteze la acel cont folosind un alt dispozitiv. Mesajul respectiv include un cod care va trebui introdus apoi in Facebook, iar acest lucru inseamna ca piratii cibernetici vor trebui sa obtina un acces fizic la acel telefon pentru a putea sa acceseze acel cont.

Avertizarea nu inseamna ca Facebook sau sistemele sale au fost compromise, a precizat compania americana. In schimb, mesajul respectiv inseamna cel mai probabil ca dispozitivul mobil sau computerul respectiv au fost infectate cu un "malware" (program informatic conceput pentru infiltrarea si/sau distrugerea unui computer sau a unei retele de computere).

Facebook spune ca nu va explica insa utilizatorilor avertizati motivele care o fac sa traga concluzia ca anumite atacuri au fost comise de pirati cibernetici coordonati de anumite guverne. Facebook nu va explica aceste lucruri "pentru a proteja integritatea metodelor si proceselor" sale. In schimb, reteaua de socializare va furniza periodic notificari in situatii in care probele "sprijna cu fermitate" aceasta concluzie.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...

Facebook spune ca a ales sa furnizeze utilizatorilor sai o alerta de avertizare suplimentara despre atacurile cibernetice comandate de catre state - spre deosebire de cele comise de simpli infractori, de exemplu - deoarece infractiunile din prima categorie sunt de obicei mult mai periculoase.

Facebook este cea mai mare retea de socializare din lume, avand 1,49 de miliarde de utilizatori activi in fiecare luna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.