Google a preluat pentru 3,2 miliarde de dolari in cash compania americana Nest Labs, care produce senzori si automatizari pentru locuinta, precum termostate si detectoare de fum conectate la WiFi.

Preluarea Nest Labs reprezinta a doua mare tranzactie a Google din ultimii doi ani. Compania a cumparat in 2012 producatorul de smartphone-uri Motorola Mobility, pentru 12,5 miliarde de dolari.

Potrivit MEDIAFAX, compania care opereaza cel mai popular motor de cautare online si dezvolta Android, cel mai raspandit sistem de operare pentru smartphone-uri si tablete, continua astfel extinderea dincolo de afacerea de baza, publictatea pe internet, dupa ce a investit in zone diverse, precum robotica sau tehnologii care permit automobilelor sa conduca fara sofer, noteaza Wall Street Journal.

Nest Labs, cu sediul in Palo Alto, California, este detinuta particular, cu putine informatii disponibile despre aspectele financiare ale afacerii. Compania este un exponent al curentului "Internet of Things" (internetul lucrurilor), o viziune a unui viitor interconectat, in care obiecte banale, de la automobile la electrocasnice si corpuri de iluminat, sunt "imbogatite" cu senzori, cipuri si conectivitate wireless.

Conceptul a fost una dintre temele cheie ale Consumer Electronics Show 2014, cea mai mare expozitie anuala de electronice, care a avut loc saptamana trecuta la Las Vegas. Companii mari precum Cisco Systems, General Motors sau Intel investesc masiv in dezvoltarea de tehnologii in aceasta directie, alaturi de numeroasele firme mici, aflate la inceput de drum, care cauta inca produsul revolutionar prin care sa se lanseze.

Google se numara printre investitorii mai vechi la Nest Labs, finantand compania prin propriul vehicul de capital de risc.

Analistul Frank Gillett de la Forrester considera ca Google a oferit o suma mare pentru Nest in incercarea de a "lua fata" rivalilor in cursa pentru controlul urmatoarei generatii de dispozitive inteligente, de la electrocasnice la broaste pentru usi.

"Este vorba de intrebarea: ale cui servicii - Google, Amazon, Apple, Microsoft sau altele - va vor coordona locuinta inteligenta?", comenteaza Gillett.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

Odata cu preluarea Nest, Google in recruteaza practic pe Tony Fadell, fost specialist la Apple, cofondator si director general al producatorului de senzori inteligenti. Fadell a contribuit la dezvoltarea iPod si a colaborat indeaproape cu fostul CEO al Apple, Steve Jobs.

Tony Fadell va fi mentinut in functia de director general al Nest, singurul sau sef fiind CEO-ul Google, Larry Page.

Nest a fost fondata in 2010 de Fadell si Matt Rogers, un alt inginer de la Apple. Ei au incercat sa reinventeze dispozitive si sisteme din locuinta pe care le considerau "neapreciate", prin conectarea lor la internet si optimizarea modului de utilizare.

Nest a lansat in 2011 primul sau produs, un termostat in forma de puc de hochei care se autoprogrameaza in functie de preferintele utilizatorului in ceea ce priveste temperatura ambientala. Dispozitivul detecteaza daca nu este nimeni acasa, caz in care reduce consumul de energie al locuintei.

Citeste si:
Parlamentul României, schimbare majoră din 22 iunie
Parlamentul României,...

Fadell a declarat in luna decembrie pentru Forbes ca termostatul se afla deja in "aproape 1% din locuintele din SUA", sugerand astfel ca Nest avea deja peste un milion de clienti. Compania de cercetare de piata estimeaza ca vanzarile de termostate inteligente au ajuns anul trecut in SUA la 1,3 milioane.

Nest ofera de asemenea servicii de consultanta companiilor de utilitati pentru reducerea consumului de energie in perioade de varf.

Compania a lansat anul trecut un al doilea produs, un detector inteligent de fum si monoxid de carbon.

Produsele Nest sunt comercializate in magazinele retail si online ale Apple. Firma a precizat ca va continua sa ofere produse compatibile cu sistemele Apple, care vor putea fi controlate de pe iPhone sau iPad.

Contactat de WSJ, un reprezentant al Apple a refuzat sa comenteze daca gigantul american va continua sa comercializeze produsele Nest.

Citeste si:
Cel mai mare producător de pâine din România, cumpărat de un grup...
Cel mai mare producător de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.