Baza de raportare 1 din Legea salarizarii unitare va ramane tot timpul salariul minim garantat in plata, ceea ce inseamna o crestere substantiala a valorii efective pentru fiecare functie, a declarat, marti, dupa discutii la Ministerul Muncii, liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca textul legii salarizarii unitare ar trebui finalizat pana in 10 februarie, iar sindicalistii au facut sase observatii pe actuala forma a legii, una dintre ele vizand criteriile de performanta.

"Nu suntem de acord sau impotriva in ceea ce priveste criteriile de performanta. Este nevoie de criterii de performanta, de stimulare, dar modalitatea este greu de spus. Partea guvernamentala ne va trimite maine ce a centralizat de la ministerele care au raspuns, pentru ca nu toate au raspuns. Evident ca vom analiza impreuna cu structurile proprii, pentru ca scopul este ca, intr-adevar, sa se gaseasca dupa specificul fiecarui sector, mecanismele adecvate de incurajare a performantei. Evident ca un mecanism prea rigid, cum au fost salariile de merit, care erau acordate pe an, nu erau o formula stimulativa. Probabil ca durata trebuie schimbata, si formele, dar se va discuta pentru a gasi motivarile cele mai bune pentru fiecare functie in parte"
, a spus liderul sindical.

Presedintele "Cartel Alfa" a precizat ca saptamana viitoare urmeaza discutii cu fiecare minister in parte pentru a se gasi solutii, insa important este ca, indiferent daca se mergea pe proiectul legii de anul trecut sau pe legea actuala in vigoare, elementul de baza care este aprobat si care este cel mai important este faptul ca baza de raportare 1 va ramane tot timpul salariul minim garantat in plata pe economie. Bogdan Hossu a explicat ca acest lucru inseamna, de fapt, o crestere substantiala a valorii efective pentru fiecare functie in parte, dar urmeaza sa se gaseasca resursele necesare pentru aplicabilitate intr-o perioada de tranzitie estimata la patru ani.

"Ideea de baza este ca pana in 10 februarie sa se termine de lucrat, sa existe textul efectiv, Guvernul sa supuna dezbaterii publice pana la inceputul lunii martie, urmand ca atunci sa fie inmanat Parlamentului si pana in luna mai sa fie, speram, promovata de Parlament, pentru ca problema de fond este ca va aafecta si salarizarea, indemnizarea in sectorul parlamentar. Legea ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017", a spus Hossu.

Citeste si:
Sindicaliștii Cartel Alfa protestează în Piața Victoriei și în...
Sindicaliștii Cartel Alfa...

Liderul sindical a precizat ca in cursul zilei de miercuri ar trebui sa se trimita catre sindicate documentele legate de evaluarea performantelor.

"Problema critica care ramane este faptul ca Ministerul de Finante ne-a anuntat ca exista o limita financiara care este alocata si care, cel putin ochiometric, nu este suficienta pentru aplicarea, in orice forma, a coeficientilor prevazuti in diferitele variante", a mai spus Hossu.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat ca s-a solicitat ca sindicatele sa aiba criteriile de performanta propuse, pentru a le analiza.

"Din punctul meu de vedere, ne gasim intr-un punct mort, pentru ca unul dintre dezideratele celor peste 110.000 de salariati pe care ii reprezentam este de a rezolva de urgenta, pe legea pe care functionam, acele inechitati care au aparut din cauza indeciziei Guvernului de a aplica Legea 284. Cu putina maturitate si inteligenta, cred ca se pot gasi solutii in asa fel incat, de urgenta, sa se rezolve acele inechitati", a spus Sepi.

Citeste si:
Elevii nu au primit nici până acum bursele școlare. Care este motivul
Elevii nu au primit nici până...

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hnacescu, a precizat, la randul sau, ca la intalnirea de marti nu s-a discutat concret, pe un anumit sector de activitate, fiind doar discutii generale pentru a se stabili un calendar al discutiilor.

Acesta a spus ca urmeaza ca fiecare minister sa vina cu propuneri, adica sa inainteze Ministerului Muncii deficientele pe care le-a constatat in momentul de fata in ce priveste salarizarea.

"Conform planificarii, in 25 ianuarie ar urma sa aiba loc o discutie intre reprezentantii Ministerului Educatiei si grupul de lucru de la nivelul Ministerului Muncii. (...) Pe noi ne intereseaza ce se intampla in noua Lege a salarizarii din punct de vedere al salariilor, iar ceea ce ne-a prezentat Ministerul Finantelor este putin alarmant si anume ca in urmatorii patru ani fondul de salarii ar urma sa creasca cu aproximativ 12 procente in total fonduri sector public. Imaginati-va ce ar insemna sa spunem noi oamenilor din sistem ca pana in 2019 salariile vor creste cu 11 la suta in sistem. Adica un profesor debutant sa ajunga de la 1.100 de lei la 1.200. Ar fi dezastruos. Asta e problema de fond, ca nu stim ce se intampla cu cresterile salariale. Lucrurile sunt ambigue si in ce priveste criteriile de performanta, dar ne vom lamuri in zilele viitor", a spus Hancescu.

Citeste si:
Lider Cartel Alfa: ”Șomajul tehnic va tăia salariile bugetarilor cu...
Lider Cartel Alfa: ”Șomajul...

Acesta a mai spus ca in invatamant, din punctul sau de vedere, ar trebui sa se tina cont, in primul rand, de activitatea la clasa.

”Trebuie sa ne raportam la performantele din activitatea didactica si indicatorul cel mai important ar fi progresul scolar al elevului, numai ca in momentul de fata nu exista mecanisme stabilite pentru a cuantifica corect", a mai spus presedintele FSLI.

Guvernul a decis, in 30 decembrie 2015, ca salariul minim pe economie sa creasca la 1.250 de lei incepand cu 1 mai 2016. De aceasta majorare a salariului minim pe economie vor beneficia, in total, 1.131.000 de salariati, din care peste un milion sunt din sectorul privat. De aceasta crestere vor beneficia si cei aproximativ 39.000 de bugetari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.