Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat o luna martie puternic pozitiva care, alaturi de rezultatele bune din ianuarie si februarie, a contribuit la un prim trimestru in care s-au inregistrat noi maxime pe piata de capital locala.

Valoarea de tranzactionare inregistrata in piata reglementata la vedere a BVB in martie 2017 a depasit 1,2 miliarde de lei, nivel dublu comparativ cu martie 2016. Valoarea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul de actiuni s-a dublat in martie 2017 fata de aceeasi luna a anului trecut si a ajuns de la 5,5 milioane euro la 11,5 milioane euro. La nivelul primelor trei luni, valoarea medie zilnica a fost de 9,6 milioane euro, in crestere cu peste 61% fata de primul trimestru al anului anterior.

Perioada ianuarie-martie 2017 a fost una de cresteri semnificative atat pentru numarul de tranzactii, cat si pentru valorile tranzactionate. S-a inregistrat, astfel, cel mai bun prim trimestru din ultimii 7 ani in ceea ce priveste numarul de tranzactii (212 mii).

Un alt maxim atins pe piata locala de capital a fost in cazul valorii de tranzactionare pe piata reglementata. Cu o valoare totala tranzactionata de 2,4 miliarde lei, bursa de la Bucuresti a avut cel mai bun prim trimestru din ultimii 6 ani.

Indicele BET-TR, cel care include companiile din indicele principal BET si dividendele acordate de acestea, a trecut pentru prima data in istorie de pragul de 10.000 de puncte. Sedinta din 31 martie 2017 a fost inchisa la un nivel record de 10.077,45 puncte. De la inceputul anului, avansul BET-TR a fost de peste 15%, relateaza BVB in comunicatul remis 9AM.ro.

O alta caracteristica a evolutiei pietei a fost data de faptul ca in primul trimestru s-a inregistrat cel mai pozitiv sentiment din ultimii 5 ani in functie de numarul de sedinte inchise pe plus de indicele principal al pietei. Prin urmare, BET a inchis pe plus 36 de sedinte in primele trei luni.

Evolutia BET, indicele care masoara cele mai lichide companii listate la BVB, a crescut cu aproape 14% in primul trimestru si a avut cea mai buna evolutie din randul pietelor din Uniunea Europeana.

Citeste si:
Vreme instabilă în București: Maximele vor ajunge la 32 de grade...
Vreme instabilă în București:...

„Sentimentul pozitiv al investitorilor a fost reflectat in numarul sedintelor bursiere pe care indicele BET le-a inchis pe plus,” a spus CEO-ul BVB Ludwik Sobolewski. „Faptul ca am avut cele mai mari cresteri de la nivelul Uniunii Europene si ca am avut o rata de crestere chiar si peste cea mai mare piata din regiune, Polonia, reprezinta un semnal puternic pe care investitorii il au in legatura cu evolutia pietei de capital romanesti.” a adaugat CEO-ul BVB.

„Asteptarile investitorilor privind politica de dividende, evolutia macroeconomica pozitiva cu mult peste cresterea economica din Uniunea Europeana, dar si faptul ca piata locala e tot mai aproape sa fie promovata la statutul de piata emergenta de FTSE Russell si ca trei companii indeplinesc deja criteriile MSCI ne arata ca suntem pe drumul in care Romania conteaza din ce in ce mai mult in regiune,” a spus Lucian Anghel, presedintele BVB.

Citeste si:
Creșterea ROBOR aduce românii în colaps financiar. Rate și cu 1.000...
Creșterea ROBOR aduce românii...

In drumul spre promovarea la statutul de piata emergenta, Romania e din ce in ce mai aproape sa indeplineasca nu doar criteriile FTSE Russell, ci si cele impuse de MSCI. „Trei companii indeplinesc criteriile MSCI de upgrade la statutul de piata emergenta. Romgaz, OMV Petrom si Banca Transilvania indeplinesc atat criteriile legate de dimensiune si free float, cat si de valoarea de tranzactionare. Cu cat este mai mare valoarea free float-ului si cu cat creste valoarea de tranzactionare, cu atat mai mult investitorii vor spune <<da, piata de capital din Romania este una emergenta>>,” a spus, la eveniment organizat de BVB, Carsten Hesse, EME Equity Strategist in cadrul grupului Berenberg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.