Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a explicat, vineri, intr-o conferinta, la Alba Iulia, ca Romania pastreaza rezerva internationala in strainatate deoarece, daca ar fi tinuta in tara, ”nu ar avea absolut nicio valoare”, iar astfel poate fi verificata de catre partenerii economici ai Romaniei.

”Pentru ca multa lume considera ca e ceva necurat aici, de ce BNR tine aurul la Londra. Pai, aurul este parte din rezerva noastra internationala. E rezerva internationala. Nu e rezerva interna. Toata rezerva internationala a unei tari se tine in exterior, ca de aia se numeste rezerva internationala. Dolarii, cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i tinem in tara. Daca i-am tine in tara, nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Ii tinem in conturi in strainatate. Asa se tine. Pare contraintuitiv, dar in momentul in care am tine rezerva valutara in tara, in primul rand am credita pe gratis, fara dobanda, tarile emitente de moneda ale monedei respective si in al doilea rand nu am asigura convertibilitatea”, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, vineri seara, la Alba Iulia.

Isarescu a explicat ca prin pastrarea rezervei internationale in strainatate aceasta poate fi verificata de catre partenerii economici ai Romaniei.

”Noi nu suntem crezuti pentru ca in fiecare luna spunem rezerva valutara a BNR este de 32 de miliarde plus 103 tone de aur si care valoreaza patru miliarde de dolari. Nu, nu ne-ar crede nimeni daca am avea banii in tara. Ei pot sa fie verificati in orice clipa pe plan international in sistemul de conturi. Asa functioneaza economia mondiala(…).” a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat ca Bundesbank si-a repatriat o parte din rezerva de aur din care avea 90% la Federal Reserve in Statele Unite, reducand-o la 60%.

”Noi avem deja 60% in exterior, 40% in interior. Bineinteles ca putem sa o aducem in interior. Atunci rezerva de aur adusa in interior devine rezerva interna. Am vrut sa atac acest subiect pentru ca multe trasnai se aud in societatea romaneasca astazi si ele sunt vanturate uneori fara motiv”, a conchis Mugur Isarescu.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care este si membru al Academiei Romane, a sustinut, vineri, la Alba Iulia, o conferinta cu tema ”Parcursul economiei romanesti si a BNR catre modernitate si catre Europa”. Conferinta a avut loc in deschiderea Festivalului „Dilema Veche”, eveniment in timpul caruia vor avea loc mai multe dezbateri, conferinte, lecturi publice, proiectii de film si concerte.

Programul de vineri a continuat cu un recital Ana Silvestru, la Catedrala Romano Catolica din Alba Iulia, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.