Carburantii s-au ieftinit substantial in Romania, dar preturile raman mai mari decat la vecini.

Preturile medii la benzina si motorina vandute in Romania au scazut, intr-o saptamana, cu 8, respectiv 9 bani pe litru, mai mult decat media europeana si mai mult decat in tarile din jurul nostru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pietei carburantilor din Uniunea Europeana

Benzina si motorina costau, la 1 august, 4,74 lei pe litru fiecare sortiment, preturi medii, potrivit datelor Oil Bulletin. In euro, pretul mediu este de 1,06 euro pe litru.

Fata de preturile din data de 25 iulie, cu o saptamana in urma, avem, pentru Romania, o ieftinire de 1,66% la benzina si 1,9% la motorina, diferente calculate la preturile in euro.

In Bulgaria, tara in care preturile la carburanti sunt mai mici decat la noi, preturile au stagnat, in aceasta perioada. Benzina costa aproximativ un euro pe litru, iar motorina 0,96 ,euro pe litru.

In Ungaria, benzina si motorina costa cam la fel ca in Romania (1,05, respective 1,06 euro pe litru), iar ieftinirea a fost de 0,5% pentru benzina si doar 0,1% pentru motorina.

Polonia are, traditional, preturi mai mici la carburanti decat Romania. La 1 august, pretul mediu la benzina era de aproape un euro pe litru (0,997 euro) iar motorina costa, in medie, 0,94 euro pe litru. Ieftinirea din saptamana analizata a fost de 0,8% la benzina si 0,6% la motorina.

Preturile la carburanti sunt dictate de cotatiile internationale ale produselor petroliere, influentate de pretul barilului de titei, de politica de taxare (mai mult de jumatate din pret sunt accize si TVA), dar si de conditiile de pe fiecare piata in parte.

In Romania, piata carburantilor este dominata de patri mari companii: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil si Mol, relateaza ECONOMICA.net.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.