Business 22 Mai 2016 11:00
Forta de munca este relativ ieftina in industriile orientate spre export, dar avem industrii care intampina probleme odata cu cresterea salariului minim, pe fondul scaderii productivitatii, a declarat Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

”Cresterea i-a dus in zona in care nu mai au competitivitate, iar productivitatea s-a evaporat. Cresterea sustenabila a veniturilor este sustinuta de productivitate”, a afirmat Ionut Dumitru.

In opinia lui, cresterile foarte mari de salarii in sectorul bugetar incurajeaza cresterile salariale din sectorul privat, iar multe companii se plang de lipsa fortei de munca calificata.”E nefiresc sa ai salarii in mediul bugetar mai mari decat in mediul privat”, a comentat economistul.

In ceea ce priveste TVA, se remarca o scadere ”masiva” a incasarilor, undeva la 10-15%, scrie MEDIAFAX. ”Cifrele februarie-martie cam pe acolo au fost, iar aprilie a fost mai slab decat asteptarile. Aprilie ar putea ridica niste semne de intrebare, la celelalte luni nu e nimic spectaculos”, a mai spus Ionut Dumitru.

El este de parere ca pachetul economic de stimulare financiara a fost dezechilibrat, avand prea multi stimuli pentru consum si prea putini pentru partea de oferta interna. ”Reducerea agresiva de TVA s-a vazut in importuri mai mari si foarte putin in oferta interna, care nu e capabila sa acopere cererea de bunuri de consum”, a conchis economistul de la Raiffeisen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.