Business 13 Mai 2016 11:45
Legea darii in plata a intrat vineri in vigoare, la 15 zile dupa ce a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannnis si publicata in Monitorul Oficial.

Darea in plata presupune ca debitorul care are probleme la plata creditelor imobiliare mai mici de 250.000 de euro se poate prezenta la banca si in schimbul cheilor imobilului isi poate stinge datoria.

Concret, orice persoana care a facut un credit ipotecar va putea sa apeleze la darea in plata, insa nu si daca are un credit obtinut prin programul guvernamental Prima casa.

Daca obligatiile din contractul de credit sunt garantate cu doua sau mai multe bunuri pentru a beneficia de darea in plata, debitorul va trebui sa cedeze toate bunurile ipotecate, stipuleaza legea initiata de deputatul PNL Daniel Zamfir.

Persoanele fizice care vor vrea sa beneficieze de darea in plata trebuie sa notifice institutia de credit despre decizia de a ceda imobilul ipotecat pentru a scapa de datorii. Pentru acest pas va fi nevoie ca debitorul sa apeleze la serviciile unui executor judecatoresc, fie la cele ale unui avocat, sau un notar public.

Retail jobs

Pe fondul pe fondul incertitudinilor legate de initiativele legislative, cea mai reprezentativa fiind darea in plata, mai multe banci de top - BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Bancpost, ING- au majorat deja avansul la credite ipotecare, in timp ce UniCredit va lua aceasta decizie pe 16 mai.

Banca Transilvania urmeaza sa majoreze la randul sau avansul la creditele ipotecare „in linie cu celelalte banci“, in timp ce la euro deja a majorat de la 15% la 25%, au afirmat surse apropiate bancii
pentru Ziarul Financiar.

Din randul bancilor de talie medie, Garanti Bank, Banca Romaneasca si Intesa au majorat la randul lor avansul la ipotecare, relateaza MEDIAFAX.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB), care concentreaza intreaga piata bancara din Romania, nu intervine in politica comerciala a bancilor membre ca raspuns la o intrebare a Ziarului Financiar legata de legea darii in plata si reactia imediata a bancilor de a creste avansul la creditele ipotecare.

Citeste si:
Ministrul Muncii: Anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza...
Ministrul Muncii: Anul acesta...

"Orice decizie care priveste activitatea comerciala a bancilor este adoptata pe baze individuale in functie de strategia propriei fiecarei institutii de credit si de modificarile legislative care afecteaza activitatea", spune ARB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.