Romania s-a alaturat initiativei G5 -Franta, Germania, Spania, Italia si Marea Britanie- privind schimbul de informatii despre actionariatul companiilor, trusturilor sau al altor entitati relevante pentru administratiile fiscale si alteinstitutii implicate in dosarele Panama, a anuntat luni MFP.

"Am fost primul stat care s-a alaturat initiativei G5, aceasta reprezentand un instrument util in cresterea transparentei si combaterii evaziunii fiscale. Am considerat ca este necesara coordonarea actiunilor tuturor administratiilor fiscale ale statelor membre pentru analizarea si valorificarea datelor legate de tranzactiile derulate de persoane fizice si juridice din Uniunea Europeana cu jurisdictiile off-shore. Mecanismul de schimb automat de informatii deja existent la nivel european poate fi utilizat pentru toate datele care pot proveni din analiza dosarului Panama", a declarat Anca Dragu, Ministrul Finantelor Publice.

Tema a fost discutata vineri, la Amsterdam, in cadrul reuniunii ECOFIN la care au participat Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu si secretarul de stat pe probleme de fiscalitate, Gabriel Biris.

Totodata, in contextul discutiilor asupra Pactului de Stabilitate si Crestere, Romania a subliniat ca procesul de simplificare a regulilor trebuie sa furnizeze echilibrul intre stabilitate, predictibilitate si flexibilitate si sa ia in considerare nevoile statelor membre pentru angajare si crestere economica.

"Sustinem initiativa unor state membre de armonizare a perioadei prognozelor Comisiei cu cele ale statelor membre, respectiv de la 2 ani la 4 ani", a mai spus Anca Dragu. Initiativa va fi analizata de Comisie la nivel tehnic in perioada urmatoare.

In cadrul intalnirii ECOFIN, toate statele membre s-au alaturat declaratiei celor cinci tari. Pe agenda reuniunii s-au mai aflat teme legate Bugetul Uniunii Europene, consolidarea Uniunii Bancare, Sustenabilitatea Economica si Frauda in domeniul TVA, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Kelemen Hunor declară că dosarele lui Florin Cîțu nu au relevanță...
Kelemen Hunor declară că...

Urmatoarea intalnire ECOFIN va fi pe 25 mai, la Bruxelles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.