Plata cu cardul a cumparaturilor a devenit tot mai populara in ultimii ani in Romania. Din ce in ce mai multi dintre noi profita de avantajele platii cu cardul, iar in ultimul an a devenit tot mai folosita si plata cu cardul contactless, chiar si la magazinele mici, de cartier.

Un studiu citat de Agerpres arata ca unul din cinci romani utilizeaza plata cu cardul pentru achitarea cumparaturilor cu valori mai mici de 10 lei. Aceeasi analiza a scos la iveala un fapt surprinzator – faptul ca cele mai uzuale plati cu cardul sunt de valoare mica, trei sferturi dintre cei care au participat la studiu au afirmat ca utilizeaza cardul pentru plata cumparaturilor de pana in 75 de lei.

Analiza realizata de o multinationala specializata in servicii financiare a mai scos la iveala si faptul ca 85% dintre romanii chestionati se folosesc in mod curent de carduri pentru a efectua plati. Motivul invocat de majoritatea dintre ei este faptul ca plata se face mult mai usor, fara sa mai piarda timp cu numaratul banilor si cu restul la casa. Patru din cinci respondenti au declarat ca prefera cardurile pentru ca in acest fel evita sa poarte numerar asupra lor si evita intamplari nefericite – furturi sau pierderi.

In mai putin de un an, numarul celor care fac plati prin card a crescut cu 45%

In luna decembrie a anului 2015 numarul celor care efectuau in fiecare zi plati prin card a inregistrat o crestere de 45 de procente fata de luna martie a aceluiasi an. De altfel, aceasta crestere a fost sprijinita de faptul ca 95% dintre adultii din mediul urban detin un card bancar.

O crestere semnificativa s-a inregistrat si in randul celor care platesc contactless, mult mai rapid. In cazul acestei plati nu mai este nevoie de introducerea codului PIN pentru cumparaturi cu o valoare mai mica de 100 de lei si in limita a 10 astfel de cumparaturi in aceeasi zi.

Un alt motiv pentru care tot mai multi romani prefera sa plateasca majoritatea cumparaturilor cu cardul este cel legat de comisioanele bancare. O persoana care detine un cont si un card la o banca ce nu are un ATM in apropierea casei, ar fi obligata sa scoata bani cash de la ATM-ul unei alte banci si sa achite comisioanele bancare de retragere. In schimb, la plata cu ajutorul cardului, nu exista comisioane.

Citeste si:
Larisă Udilă a dat cărțile pe față. Cât au plătit ea și Nicole...
Larisă Udilă a dat cărțile pe...

Chiar si magazinele mici, afacerile de familie, au inceput in ultimul an sa introduca posibilitatea achitarii cu cardul a cumparaturilor efectuate. Este o cerinta a clientilor pe care magazinele ar trebui sa o indeplineasca. Achizitionarea unui cititor de carduri nu este dificila, nici scumpa si reprezinta, in definitiv, o investitie pentru proprietarii de afaceri. Exista si site-uri, precum acesta, care fac achizitionarea unui cititor de carduri extrem de facila pentru proprietarii unei afaceri.

Avantaje si pentru clienti, dar si pentru comercianti

Plata cu cardul face achitarea cumparaturilor mult mai rapida si facila. Nu mai exista scenarii in care vanzatoarea nu are bancnote mici pentru rest, iar daca portofelul este pierdut, cardul poate fi blocat cu un simplu telefon, astfel incat banii sunt in siguranta. Unele banci sau companii care emit carduri au lansat si diverse promotii, prin care clientii pot beneficia de reduceri la anumite produse sau pot acumula puncte prin care pot face alte cumparaturi.

Citeste si:
Cumpărături în rate online vs. offline: care este diferența?
Cumpărături în rate online...

Exista insa si un oarecare dezavantaj pentru cei care utilizeaza cardurile – faptul ca vor cheltui mai multi bani, daca nu isi controleaza foarte bine cheltuielile. O analiza realizata de compania americana Dun and Bradstreet si citata de jurnalistii de la Forbes arata ca persoanele care isi achita cumparaturile cu cardul cheltuie cu 12 pana la 18 procente mai mult decat cei care achita cu bani gheata.

Nu este singurul studiu care a demonstrat ca plata cu cardul ne determina sa cheltuim mai multi bani. Si un faimos lant de mancare fast-food in Statele Unite a raportat faptul ca media unei tranzactii a crescut de la 4,5 dolari la 7 dolari atunci cand clientii foloseau cardul in locul banilor cash. Asadar, toate datele indica faptul ca plata cu cardul si instalarea unui cititor de carduri are numeroase avantaje si pentru comerciant.

Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

Indiferent cat de mult am cantari avantajele si dezavantajele platii cu cardul, cert este ca tot mai multe persoane renunta la banii gheata din comoditate, dar si pentru ca au mai multa siguranta in cazul unei intamplari nefericite. Daca am fi deposedati de card, cel care il gaseste nu il poate utiliza fara sa cunoasca PIN-ul, iar daca realizam in scurt timp ca nu-l mai avem, putem sa-l blocam in cateva minute cu un apel la banca.

Ce parere ai despre aceasta tendinta a romanilor? Cum preferi sa platesti cumparaturile, cu bani gheata sau utilizand cardul?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.