Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75%, dar a redus rata rezervelor minime obligatorii in valuta.

Astfel, rata rezervei minime obligatorii aplicabila pasivelor in valuta ale institutiilor de credit a fost redusa la 12%, de la 14%. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la 8%, arata BNR, intr-un comunicat.

Analistii se asteptau ca BNR sa mentina joi ratele obligatorii, atat in lei cat si in valuta, precum si dobanda-cheie, scrie MEDIAFAX.

"Politica monetara ar putea fi relaxata in 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit la 6% in decembrie 2016 si a celor pentru pasivele in valuta la 12%. Cei mai multi dintre participantii la sondaj estimeaza o dobanda de politica monetara constanta la 1,75% pe tot parcursul anului 2016" arata miercuri intr-un comunicat Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), care a realizat un sondaj printre membrii acesteia.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat dupa sedinta CA din noiembrie pe probleme de politica monetara ca banca centrala va ramane prudenta in privinta dobanzii-cheie la urmatoarele sedinte, insa ratele RMO urmeaza sa fie diminuate treptat, in functie de conditiile pietelor.

"Probabil ca vom ramane prudenti, chiar cu inflatia negativa, si in perioada urmatoare legat de rata dobanzii. Nu spun ca excludem sau ca s-a incheiat ciclul de reducere, ca nu suntem in aceasta situatie. Mai mult, nu spun ca suntem la sfarsitul ciclului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii, pentru ca trebuie sa ne apropiem cu nivelul lor de ceea ce se intampla in Europa", a declarat Isarescu.

La sedinta din noiembrie, banca centrala a mentinut dobanda de politica monetara la 1,75% pe an, dar si nivelurile RMO aplicabile pasivelor in lei la 8% si celor in valuta la 14%.

Citeste si:
Ratele creditelor ipotecare legate de ROBOR și IRCC au crescut...
Ratele creditelor ipotecare...

Ultima taiere a fost aplicata de BNR in luna mai a anului trecut, cand a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum si ratele RMO pentru pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, masura care i-a luat prin surprindere pe analisti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.