Demisia premierului ar putea avea un impact neutru asupra economiei in acest an, dar creeaza incertitudine in ce priveste continuarea, anul viitor, a proiectelor bune incepute, a declarat pentru MEDIAFAX economistul sef al BRD - Societe Generale Florian Libocor.

"Impactul demisiei premierului asupra cresterii economice din acest an ar putea fi neutru sau marginal. Cat priveste anul viitor ramane de vazut cate din proiectele bune incepute nu vor mai continua. Demisia guvernului poate genera blocaje in economie deoarece implica o ruptura in actul de guvernare. In functie de calitatea interimatului blocajele pot fi marginale sau majore. Un nou guvern poate decide continuarea liniei fostului guvern sau nu, iar asta implica mentinerea sau revizuirea unor decizii precum cele privind veniturile, fiscalitatea, investitiile etc", a spus Libocor.

Un nou guvern de tehnocrati ar insemna ca acesta va duce lipsa sau va avea sprijin politic insuficient in actiuni. "Un nou guvern politic nu este exclus insa, in cel mai probabil caz, presupune, cred, o structura politica de coalitie. In contextul politic anuntat pentru anul 2016 (doua sesiuni electorale), un guvern de coalitie va fi cu greu sau chiar deloc eficient", a afirmat el.

Situatia parametrilor macroeconomici si stabilitatea pietelor financiare vor fi afectate marginal sau chiar deloc, daca refacerea actului de guvernare se va face repede si cu credibilitate, a adaugat economistul sef al BRD. Eventualele fluctuatii vor fi in cadrul intervalelor normale de variatie.

Potrivit acestuia, principalele probleme ale Romaniei sunt declinul clasei de mijloc, faptul ca diversificarea pietelor de export a ramas doar un deziderat, precum si scaderea increderii in clasa politica de centru, situatie care deschide calea spre accentuarea orientarilor de extrema si cresterea influentei polului extremist.

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca isi depune mandatul si ca spera ca demisia Guvernului sau satisface cerintele oamenilor care au fost in strada, adaugand ca este nevoie de solutii rationale. Ponta a spus ca supararea cetatenilor nu trebuie sa degenereze in violenta stradala, iar de aceea demisia Guvernului este cea mai oportuna solutie.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Ulterior, Ponta a anuntat ca va propune ca, pana la procedurile de desemnare a unui alt guvern, ministrul Apararii, Mircea Dusa, sa fie premier interimar, scrie MEDIAFAX.

Peste 25.000 de persoane au manifestat, marti seara, in Capitala, pentru a-si exprima revolta in legatura cu incendiul din 30 octombrie, de la Clubul Colectiv din Bucuresti si pentru a cere demisia celor responsabili. In incendiul din Clubul Colectiv, 32 de oameni au murit, iar alti aproximativ 200 au fost raniti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.