Autoritatile din Marea Britanie au lansat o investigatie oficiala impotriva producatorului auto si de motoare de avioane Rolls-Royce, pentru fapte de coruptie si dare de mita in Indonezia si China, caz care risca sa pateze reputatia uneia dintre cele mai mari companii tehnologice britanice.

Biroul pentru Fraude Grave, agentie insarcinata cu inculparea faptelor de coruptie de amploare si a altor delicte, a anchetat timp de aproximativ un an Rolls-Royce, inainte de a decide ca exista suficiente motive pentru inceperea unei investigatii penale, relateaza New York Times.

Rolls-Royce echipeaza cu motoare 30 de tipuri de aeronave civile, precum si 24 de modele de avioane militare. Compania este si un producator important de turbine energetice, scrie MEDIAFAX.

"Informatia nu reprezinta o surpriza si nu ar trebui sa creeze probleme unei companii cu perspective solide pe termen lung", a declarat Ben Bourne, analist la compania de brokeraj Liberum Capital din Londra.

Rolls-Royce a anuntat in decembrie anul trecut ca a fost interogata de Biroul pentru Fraude Grave in legatura cu acuzatiile de practici incorecte de afaceri in Indonezia si China si a recunoscut ca investigatiile proprii ale companiei au identificat "motive de ingrijorare in aceste tari dar si pe alte piete".

La momentul respectiv, compania a precizat ca a pus la dispozitia agentiei informatiile respective, reeferitoare la fapte de dare de mita si coruptie in care au fost implicati intermediari de pe pietele externe.

Problemele se refera la platile catre agenti, in legatura cu contracte din China, Indonezia si alte piete pe care Rolls-Royce a refuzat sa le identifice.

Ca si in cazul altor companii, China a devenit in ultimii ani o piata majora pentru Rolls-Royce, reprezentand 9% din veniturile globale ale companiei, de 12,2 miliarde de dolari in 2012.

In primul semestru, veniturile Rolls-Royce au crescut cu 27% fata de aceeasi perfioada a anului trecut, la 7,3 miliarde de lire sterline, iar profitul inainte de taxe a avansat cu 34%, la 840 milioane de lire.

In luna ianuarie, Rolls-Royce l-a numit pe David Gold, fost partener la firma de avocatura Herbert Smith, sa coordoneze revizuirea procedurilor din cadrul companiei, el continuind sa acorde consultanta companiei.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.