Creativitatea este esențială pentru creșterea oricărei afaceri. Deși mulți oameni de afaceri recunosc importanța inovației pentru compania lor, puțini sunt cei care lucrează activ pentru a promova creativitatea.

Dacă vrei ca angajații să exceleze la rezolvarea problemelor zilnice, este necesar să creezi un mediu care încurajează creativitatea și inovația.

Dacă ești deschis la promovarea modalităților tradiționale de rezolvare a problemelor, le vei permite salariaților să descopere soluții unice care te pot ajuta să reduci costurile, să îmbunătățești retenția clienților și chiar să creezi noi surse de venit. Poți folosi The Happiness Index pentru a descoperi cât de fericiți sunt angajații și ce măsuri poți lua pentru a crea un mediu propice pentru o stare de bine.

În plus, pe măsură ce încurajezi gândirea creativă în companie, aceasta va deveni parte a culturii organizaționale și unul dintre atributele pentru care viitorii angajați să te caute. Vezi mai jos câteva modalități pentru a stimula creativitatea la locul de muncă.

Asigură o atmosferă stimulativă pentru creativitate

Există câteva elemente care pot încuraja creativitatea, printre care sunetele, culorile, temperatura ambientală și iluminatul. Angajații vor avea doar de câștigat dacă oferi medii de lucru cu niveluri diferite de zgomot.

Mediile liniștite sunt potrivite pentru sarcinile care necesită concentrare, în timp ce zgomotele ambientale încurajează creativitatea. Pe de altă parte, zgomotele produse de colegi pot distrage atenția și împiedica procesul creativ. În acest sens, poți amenaja atât spații de lucru private, cât și zone colaborative sau spații clasice de birou.

Culorile folosite la birou vor influența, la rândul lor, energia și creativitatea angajaților. Salariații nu răspund foarte bine culorilor terne, precum alb, gri, bej, crem sau maro deschis. Aceste culori par sterile și inhibatoare. Pereții albi pot obosi ochii în timpul pauzelor de la ecranele luminoase, iar contrastul cu mobila, scaunele de birou sau covoarele nu încurajează creativitatea.

Citeste si:
USR cere anularea suprataxării contractelor de muncă part-time
USR cere anularea...

Nuanțele de albastru pastel sau verde deschis sunt plăcute ochiului și induc relaxare. De asemenea, verdele încurajează concentrarea, motiv pentru care poți pune pe birouri câteva plante. Pentru zonele în care dorești să stimulezi creativitatea, precum spațiile de brainstorming, poți folosi nuanțe de roșu sau portocaliu. Acestea energizează și stimulează creierul, ajutând la generarea de idei.

Un alt element important este temperatura. Angajații găsesc mai ușor idei inovatoare dacă temperatura ambientală este una confortabilă, de 21-22 grade Celsius.

Încheiem cu lumina. Sursele de lumină puternică sunt potrivite pentru sarcinile care necesită concentrare, în timp ce lumina ușor difuză stimulează procesele creative. Dacă ai cum, ridică storurile pentru a permite accesul luminii naturale, mediul ideal pentru generarea de idei creative.

Citeste si:
12 august, Ziua Tineretului. Cât de ușor e pentru un tânăr să-și...
12 august, Ziua Tineretului....

Încurajează colaborarea

Creativitatea se generează organic în echipe sau grupuri mici. Încurajează colaborarea dintre colegi. Pe măsură ce oameni diferiți cu idei diferite și moduri variate de a rezolva lucrurile lucrează împreună, ei vor veni mai ușor și mai repede cu soluții.

Dacă unii angajați lucrează din birouri separate sau de acasă, încurajează folosirea apelurilor video, pentru a se integra mai ușor în echipă. De asemenea, poți propune colaborarea pe proiecte diferite indiferent de departament. Astfel, se vor crea legături între angajați, putându-se dezvolta prietenii frumoase.

Existența unei legături apropiate între angajați crește productivitatea și profitabilitatea companiei, precum și sentimentul de apartenență și mulțumirea resimțită. Mai apoi, angajații mulțumiți sunt mai creativi și mai productivi.

Citeste si:
2021, cel mai bun an al pieței de recrutare online. Cele mai...
2021, cel mai bun an al...

Pune în aplicare ideile bune

Angajații ale căror recomandări sunt puse în aplicare vor fi mai dispuși să își ofere ajutorul în viitor. Spune angajaților când începi să implementezi o nouă idee. Odată ce ideea se dovedește a fi un succes, poți spune și staff-ului cine a propus-o.

Aprecierea obținută va stimula competiția sănătoasă în companie, deoarece orice angajat își dorești ca soluțiile propuse să fie implementate.

Încurajează angajații să pună întrebări

Întrebările, mai ales cele care provoacă, necesită timp. Cu toate acestea, ele sunt cele care te ajută să găsești răspunsuri inovative. O întrebare bună poate dezvălui anumite probleme care există la nivel de organizație. Tot întrebările te ajută să ai o perspectivă nouă asupra unei probleme.

Citeste si:
Hotelul Peștera din Staţiunea Padina-Peştera angajează refugiaţi...
Hotelul Peștera din Staţiunea...

Creativitatea la locul de muncă este esențială pentru ca o companie să inoveze, să se distingă de competiție. Încurajează creativitatea și fericirea angajaților pentru un mediu de lucru deschis spre viitor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Februarie 2023 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.