Pentru a avea un business de succes care se diferențiază de competiție, nu mai este suficient să te concentrezi doar pe furnizarea de produse sau servicii care satisfac nivelul clienților. În prezent, un business de succes trebuie să treacă granița obținerii unei cifre de afaceri cât mai mari și să implementeze soluții sustenabile, prietenoase cu mediul înconjurător și comunitatea din care face parte. Iată ce soluții sustenabile poți implementa și cum te pot poziționa în fața competiției.

Ce este o afacere sustenabilă

O afacere sustenabilă este cea care se preocupă de impactul pe care îl are în mediul înconjurător și asupra oamenilor din comunitate. Din acest motiv, un business sustenabil implementează diverse soluții care nu numai că nu dăunează mediului înconjurător, dar și contribuie la protejarea acestuia.

Chiar dacă soluțiile sustenabile par a fi costisitoare și oferă impresia că sunt accesibile doar afacerilor mari, care au bugete dedicate, află în continuare ce metode poți să implementezi, indiferent de dimensiunea afacerii tale, și cum te poate poziționa acest lucru în fața competiției.

Idei de soluții sustenabile pe care le poți implementa

Cea mai accesibilă soluție sustenabilă care poate fi implementată chiar și de afacerile mici o reprezintă înlocuirea becurilor clasice cu incandescență cu cele de tip LED. Chiar dacă la prima vedere becurile cu LED par să fie mai costisitoare, folosirea lor nu numai că ajută la protejarea mediului, dar au și o durată de viață mai mare decât becurile clasice. De asemenea, becurile LED consumă mai puțină energie, lucru care se va observa în timp pe factura plătită de firmă.

Una dintre cele mai accesibile și ușoare soluții care pot fi implementate, în special de restaurante și cafenele sau firme de catering, o reprezintă folosirea ambalajelor de unică folosință biodegradabile. Pentru a încuraja renunțarea la plastic ca materie primă, ambalajele de unică folosință biodegradabile sunt confecționate din trestie de zahăr, amidon de porumb sau lemn. Există o diversitate de ambalaje de unică folosință prietenoase cu mediul, precum: caserole biodegradabile, tacâmuri, farfurii, boluri, pahare, pungi sau sacoșe.

O altă soluție sustenabilă la care apelează tot mai multe businessuri, dar care presupune o investiție mai consistentă, o reprezintă amplasarea de panouri fotovoltaice. Astfel de panouri pentru energie solară ajută companiile să economisească în timp banii care, în mod normal, ar fi fost cheltuiți pentru energia tradițională.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Ce avantaje ai în fața competiției

Câteva dintre punctele forte ale unei afaceri sustenabile sunt: desfășurarea unei activități într-un mediu sustenabil, utilizarea de sisteme și practici ale managementului de mediu care aduc îmbunătățiri mediului înconjurător, implicarea angajaților și motivarea acestora pentru a contribui la protejarea mediului.

Pornind de la aceste lucruri, iată ce avantaje are un business sustenabil față de competiție:


  • un business sustenabil are o reputație mai bună decât un business clasic care nu se implică în bunăstarea mediului înconjurător;

  • strategiile sustenabile implementate de un business atrag creșterea nivelului de încredere pe care îl au clienții;

  • contribuția la menținerea unui mediu extern sănătos motivează angajații care ajung să aibă o productivitate mai ridicată, ce contribuie la creșterea cifrei de afaceri;

  • proiectele sustenabile implementate de către o companie sunt considerate proiecte de cost saving. Investițiile sustenabile se amortizează în timp, în funcție de specificul lor, lucru care contribuie la reducerea costurilor companiei cu diferite utilități, precum energia electrică.

Citeste si:
Cum se înțelege Mike cu fiica Iuliei Albu. Concurenta de la America...
Cum se înțelege Mike cu fiica...

Folosirea becurilor economice și a ambalajelor de unică folosință produse din materiale prietenoase cu mediul, dar și bugetarea unor proiecte de investiții ce presupun utilizarea panourilor solare sunt doar câteva dintre soluțiile sustenabile care pot fi implementate de un business, indiferent de profilul său de activitate. Avantajele de care se bucură un business sunt nenumărate, astfel că succesul pe termen lung nu mai pare un obiectiv atât de greu de atins.


Despre autor:


Ultima actualizare: 1 Septembrie 2022 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.