Ungaria va investi o sută de milioane de euro în turismul din Transilvania. Este vorba despre hoteluri de 4 și 5 stele care vor fi construite în Mureș, Covasna și Harghita, iar banii vin direct de la guvernul de la Budapesta. Investițiile vor genera 500 de noi locuri de muncă. De ce și-au îndreptat privirea vecinii către turismul din țara noastră? 

O nouă lecție pentru România. De ce va investi Ungaria 100 de milioane de euro în turismul din Transilvania

Simplu! Turismul e arta de a face bani din frumusețile naturii unei țări, capitol la care România scârțâie. Acum, vecinii din Ungaria au construit o întreagă strategie în ceea ce privește Transilvania.

De altfel, orașul Sfântu Gheorghe din județul Covasna a prins viață după ce ungarii au construit aici un stadion modern de fotbal pentru grupul sportiv Sepsi.

„Orice infuzie de capital este binevenită în orice domeniu, cu atât mai mult în domeniul turismului”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Și mai e loc de investiții, o spune omul de afaceri Lehel Boer, care a finanțat parțial un hotel de 4 stele, în valoare de 4 milioane de euro. Complexul e aproape gata de inaugurare și a fost ridicat cu bani din Budapesta. De ce cu valută de la vecini? Boer a explicat că „alte fonduri nu am aflat că m-ar fi susținut. Nu am avut niciodată vise de la statul nostru să îmi dea ceva, măcar să nu mi le ia”.

„Sfântu Gheorghe este municipiu reşedinţă de judeţ fără un hotel de 4 stele, se dezvoltă oraşul acesta. Cu sportul stăm foarte bine. Deci suntem vizitaţi de fel şi fel de oameni”, a completat atreprenorul, pentru Observator.

Țara noastră a ratat multe șanse

Ministrul Turismului recunoaște că afaceriștii români din acest domeniu au încetat de mult să spere că statul nostru va face din acest sector precum o oală cu aur o prioritate.

„În trecut a fost o şansă, dar a fost ratată şi mă refer la acel moment de acum 10-12 ani când statul român a investit peste 30 de milioane de euro ca să îşi creeze un brand de ţară. Un efort financiar, un efort uman, o implicare imensă de la acel moment stă şi zace de ani de zile într un sertar de la minister”, a declarat Cadariu.

Citeste si:
Baterii perfecte pentru baie: ce elemente să iei în considerare...
Baterii perfecte pentru baie:...

Planurile vecinilor nu se opresc aici. La câțiva kilometri de Sfântu Gheorghe, într-o pădure din Harghita, stă un alt resort de patru stele, cu spa, care atrage turiști din întreaga Europă. A costat 9 milioane de euro, iar guvernul de la Budapesta a plătit jumătate.

„Aici nu avem extrasezon. Vin şi din străinătate, da. Ne caută pentru că suntem într un loc exclusiv cu munte, cu are curat, cu multă pădure, evenimentele astea vulcanice, mofetele, apele termale şi lacul Sfânta Ana”, a transmis Zsuzsa Kopacz, director de marketing.

Și România susține dezvoltarea turistică din Ardeal, susține ministrul Turismului

„Da, conform cerinţelor administraţiilor locale punerea în practică a unoi astfel de proiect ţine fix de implicarea administraţiei locale de acolo, de interes”, a răspuns Cadariu, fiind întrebat dacă statul a investit în dezvoltarea turistică din Ardeal.

Citeste si:
Turismul, unul dintre cel mai slab plătit domeniu. Ce salarii au...
Turismul, unul dintre cel mai...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.