Investițiile pe termen lung sunt o soluție bună pentru cei care doresc să se asigure că banii pe care au reușit să îi strângă de-a lungul timpului nu se vor pierde și, în cazul în care contextul economic o permite, chiar vor aduce profit. Dacă vrei să investești banii în bunuri care își păstrează sau chiar cresc valoarea în timp, este important ca primul pas pe care îl faci este să analizezi cu atenție ce opțiuni ai la dispoziție.

Una dintre cele mai profitabile și mai sigure soluții este să cumperi un teren, pe care ulterior poți chiar construi o casă sau o clădire de birouri, în funcție de suprafață și de poziționarea acestuia. Sau, în cazul în care ai optat pentru un teren extravilan, îl poți cultiva, iar recoltele pot aduce profit. Prețurile terenurilor nu sunt constante, iar în cazul în care sunt în creștere, îl poți vinde cu un profit destul de mare.

Care sunt criteriile după care alegi terenul

Desigur că unul dintre cele mai importante criterii este bugetul pe care îl ai la dispoziție. În funcție de acesta, poți decide suprafața pe care o vei cumpăra și zona în care poți face investiția.

O idee bună este să analizezi site-urile cu terenuri de vanzare, pentru a-ți face o idee despre cele mai căutate zone din oraș sau din împrejurimi și despre prețurile cu care sunt puse în vânzare terenurile.

Zona este cea care determină în cea mai mare măsură prețul. În cazul în care nu vrei să faci o investiție majoră, ci îți dorești un teren cu o suprafață mai mică, pentru a construi ulterior sau pentru a îl vinde, este bine să știi că numărul de loturi de teren intravilan din oraș este limitat, așa că merită să iei în considerare o zonă de la periferie. Orașele se dezvoltă într-un ritm rapid, așa că și infrastructura se adaptează și este posibil ca un teren care este considerat acum în afara orașului sau chiar la periferie, să ajungă peste câțiva ani parte dintr-o zonă metropolitană la mare căutare.

Dacă vrei să investești într-un teren extravilan căruia să-i dai o destinație agricolă, calitatea solului este esențială. Poți afla dacă terenul este potrivit pentru a fi cultivat la nivel industrial cu ajutorul unor analize speciale ale unor mostre de sol, din diferite părți ale terenului.

Citeste si:
Mihai Trăistariu, o nouă idee de afacere. Unde vrea să dea...
Mihai Trăistariu, o nouă idee...

Pentru terenurile intravilane, pe care se pot ridica construcții, este important să știi care este situația utilităților din zonă, dacă acestea sunt disponibile imediat sau lucrările se află într-un stadiu avansat. În cazul în care vrei să construiești o casă sau o clădire la un moment dat sau vrei să îl vinzi cu această destinație, utilitățile sunt un criteriu care determină nu doar prețul, ci și succesul unei vânzări rapide.

Cum găsești terenul potrivit

Găsirea unui teren care să fie o investiție bună și durabilă poate dura luni, iar în unele cazuri, în care cumpărătorul are anumite cerințe, chiar mai mulți ani. Însă procesul căutării merită tot efortul, pentru că la final vei avea în posesie un bun pe care îl poți valorifica exact așa cum dorești, atunci când dorești.

Citeste si:
Susținerea educației, cea mai importantă investiție
Susținerea educației, cea mai...

Pentru a găsi exact ceea ce cauți, poți începe prin a consulta anunțurile online sau dintr-un ziar local, unde anunțurile imobiliare sunt publicate fie direct de proprietari, fie de agenții imobiliari.

O altă strategie este să mergi prin zonele care sunt de interes pentru tine și să analizezi cu atenție zona, vecinii, situația terenului și a utilităților. În cazul în care cauți un teren intravilan, poți sta de vorbă cu persoanele care locuiesc în apropiere, pentru a afla dacă este o zonă sau un cartier liniștit și dacă sunt probleme administrative.

Însă cea mai eficientă, rapidă și sigură soluție sunt site-urile cu terenuri de vânzare care, spre deosebire de cele din ziare, oferă posibilitatea de a naviga rapid datorită filtrelor de căutare și categoriilor dedicate. În plus, majoritatea acestora sunt însoțite de detalii și de fotografii sugestive, localizarea exactă pe o hartă interactivă și informații complete despre situația terenului. De asemenea, anunțurile sunt verificate, iar vânzătorii serioși, așa că ai siguranța că nu-ți pierzi timpul sau că faci o investiție riscantă.

Citeste si:
Compania care investește 100 de milioane de euro în România. Noul...
Compania care investește 100...

Investiția într-un teren este cea mai sigură metodă de a păstra banii într-un bun care își menține valoarea sau, în anumite cazuri, aceasta poate crește semnificativ. Dacă ai decis să investești într-un teren, analizează cu atenție criteriile după care este recomandat să te ghidezi și caută un vânzător de încredere, care îți va pune la dispoziție toate detaliile și informațiile de care ai nevoie.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Februarie 2022 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.