Potrivit unui clasament al salariilor minime realizat la nivel de Uniunea Europeană, România are al ytreilea cel mai mic salariu minim.

România, al treilea cel mai mic salariu minim

Din cele 27 de ţări membre, tocmai 21 au un prag de salariu minim naţional, iar singurele excepţii sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

13 dintre cele 21 de ţări din sud şi est oferă salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (€332), Letonia (€500), România (€515), Ungaria (€542), Croaţia (€624), Slovacia (€646), Cehia (€652), Estonia (€654), Polonia (€655), Lituania (€730), Grecia (€774), Malta (€792) şi Portugalia (€823).

Slovenia (€1 074) şi Spania (€1 126) au trecut uşor peste pragul de 1.000 de euro pe lună, iar celelalte şase state depăşesc salariul minim de 1.500 euro: Franţa (€1 603), Germania (€1 621), Belgia (€1 658), Olanda (€1 725), Irlanda (€1 775) şi Luxemburg (€2 257).

Salariile în funcție de puterea de cumpărare

În SUA, salariul minim la nivel federal este de 1.110 euro în ianurie 2022. Prin urmare, cel mai mare salariu minim din UE este de 7 ori mai mare decât cel minim. Însă, diferențele de salarii ale țărilor sunt considerabil mai mici dacă se ia în calcul nivelul preţurilor.

Dincolo de nivelul salariului minim, în funcție de puterea de cumpărare (PPS), ţările cu preţuri mai mici stau mai bine decât cele cu preţuri mari.

Salariile minime pornesc de la 604 PPS pe lună în Bulgaria și pot ajunge până la 1707 PPS în Luxemburg, lucru ce înseamnă că cel mai mare salariu minim este de doar 3 ori peste cel mai mic.

România are un salariu minim de 949 PPS

Potrivit acestei categorii, Eurostat a împărţit ţările membre UE în două tabere: cele cu salarii minime de peste 1000 PPS (putere de cumpărare) şi cele sub acest nivel.

Citeste si:
Reprezentanți de bază ai Uniunii Europene, Comisiei Europene, NATO...
Reprezentanți de bază ai...

Din prima grupă fac parte țări precum Luxemburg, Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Irlanda, Slovenia, Spania, Polonia şi Lituania.

Al doilea grup este format din state precum România, Portugalia, Malta, Croaţia, Grecia, Ungaria, Cehia, Estonia, Slovacia, Letonia şi Bulgaria. După această metodă de calcul, cel mai mare salariul minim din categorie este în România, cu 949 PPS, iar cel mai mic, în Bulgaria, cu 604 PPS. În acest clasament ar intra şi SUA, cu 920 PPS.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Ianuarie 2022 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.