Fluctuaţiile valutare sunt o consecinţă naturală a ratelor de schimb din economiile majore. Să consideri că dacă eşti plătit, îţi faci cumpărăturile şi ai eventuale credite exclusiv în lei, viaţa ta nu va fi influenţată de deprecierea faţă de principalele monede internaţionale, este total greşit. Raportul leu – euro şi leu – dolar în special reglementează în mare măsură piaţa naţională, inclusiv în ceea ce priveşte preţul produselor de consum.

 

Cum se stabileşte cursul valutar

Cea mai simplă definiţie a cursului valutar este preţul unei unităţi monetare internaţionale exprimat în moneda naţională. Sunt o mulţime de factori care determină ratele de schimb valutar. Aceştia pot fi interni sau internaţionali. Printre primii, cei mai importanţi sunt performanţa economică a ţării, perspectivele inflaţiei, dobânzile practicate, fluxurile de capital şi stabilitatea socială. La nivel extern, dinamica pieţei monetare globale se răsfrânge şi asupra ratei de curs valutar: evenimente politice internaţionale, crahuri, crize economice, sanitare sau de alt tip. Principiul raportului dintre cerere şi ofertă funcţionează şi în acest caz. Atunci când cererea de valută este mare, iar disponibilităţile mici, în mod evident preţul creşte.

Ce rol are Banca Naţională

Banca Naţională a României nici nu calculează, nici nu stabileşte cursul leului, ci doar îl comunică în fiecare zi la orele 13:00. Există de fapt şi un curs al leului, prin care se înţelege valoarea fiecărei monede internaţionale în raport cu cea românească. Cursul de schimb al leului este reglementat prin Legea nr. 312 din 28 iunie 2004, care prevede că prima dintre principalele atribuţii ale BNR este: „elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb”. De asemenea, stabileşte regimul valutar şi supraveghează respectarea acestuia. Pentru îndeplinirea acestor atribuţii legale, BNR utilizează principiul flotării controlate, utilizând ţintele de inflaţie ca ancoră nominală a politicii monetare pentru a permite un răspuns flexibil la eventualele şocuri ce ne pot afecta economia.

Citeste si:
Dolarul american este într-o continuă ascensiune. Nou record față...
Dolarul american este într-o...

Ce înseamnă variaţiile de curs

Există două tipuri de curs valutar: cel oficial şi cel de piaţă. Cel oficial îl anunţă zilnic Banca Naţională şi îl poţi accesa simplu de pe curs valutar BNR online. Acesta este cursul de referinţă pentru toate tranzacţiile. În privinţa cursului de piaţă, practicat de băncile comerciale şi de agenţiile de schimb valutar, acesta este calculat după un algoritm care include cursul oficial BNR şi o marjă procentuală. În privinţa facturilor calculate în monedă internaţională dar plătibile în lei, Codul Fiscal prevede obligativitatea utilizării ultimului curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României în ziua anterioară şi valabil pentru operaţiunile de a doua zi.

Cum este influenţat coşul zilnic de cumpărături

În definitiv, ceea ce afectează toţi cumpărătorii este influenţa cursului valutar asupra preţurilor produselor esenţiale. Atunci când cursul valutar duce la majorarea preţurilor pentru energie sau combustibil, o întreagă industrie care depinde de aceste resurse are de suferit. Astfel, efectul de domino din vârf ajunge până la consumatorii de rând. În legislaţia Uniunii Europene, stabilitatea preţurilor este importantă pentru dezvoltarea durabilă şi bunăstarea economică. Scopul Comunităţii Europene este consolidarea monedei Euro şi menţinerea stabilităţii acesteia, astfel încât costurile cetăţenilor să nu sufere modificări negative. Preţul de la raft al unui produs reflectă suma investiţiilor pentru producţia, transportul, depozitarea şi strategiile de marketing aferente. În momentul în care unul sau mai multe dintre aceste criterii are de suferit din cauza cursului valutar, diferenţa se va vedea în creşterea preţului final.

Citeste si:
În București a crescut flota pentru transportul public, dar benzile...
În București a crescut flota...

Preţurile produselor pe care le consumi în fiecare zi depind de o varietate de factori. Spre exemplu, doar pentru că nu deţii o maşină nu înseamnă că o eventuală creştere a preţurilor carburanţilor nu te afectează. Combustibilii duc la creşterea tarifelor de transport, marfa pe care o consumi ajunge la un preţ superior în magazin, aşadar vei avea mai mult de plătit. Multe dintre aceste creşteri au drept cauză deprecierea leului în faţa monedelor internaţionale.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Decembrie 2021 - 04 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.