Banca Naţională a României a anunțat că va pune în circulaţie o bancnotă în valoare de 20 lei, pe care va fi reprezentată de Ecaterina Teodoroiu. Oficial, aceasta va fi prima bancnotă în circulație pe care este reprezentată o personalitate feminină.

BNR pune în circulație o bancnotă de 20 de lei

„Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, a transmis banca centrală.

Noua bancnotă cu valoarea de 20 lei se va pune în circulație prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Noua bancnotă va fi imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, având dimensiuni de 136 x 77 mm şi nuanțe predominante de verde oliv. Elementele grafice reprezentative care se vor regăsi pe aversul bancnotei sunt portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care aceasta a trăit (1894-1917) și un buchet de brânduşe.

Imaginile de pe planul secund al bancnotei

În planul secund, în zona centrală a bancnotei va fi reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României. Pe avers se vor mai regăsi: valoarea nominală în cifre şi litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROM NIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulaţie „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ, mai transmite BNR.

Pe reversul bancnotei se vor putea identifica imagini precum: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

Citeste si:
BNR a prezentat cum va arăta bancnota de 20 de lei cu chipul...
BNR a prezentat în premieră...

Totodată, reversul bancnotei va mai include și valoarea nominală, în cifre şi litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROM NIEIˮ, sigla BNR poziţionată în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, în partea stângă pe verticală şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

Pentru a se exclude falsificarea, bancnota va include o serie de elemente de siguranţă, unele dintre ele fiind destinate publicului, altele pentru a fi descoperite cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Citeste si:
10 personalități care au contribuit la formarea României de astăzi
10 personalități care au...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2021 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.