Braşovul va fi primul mare oraş din România care va avea un transport în comun 100% electric, a anunţat miercuri Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. Ministrul m-ai menționează că finanțarea proiectului este asigurată de Fondul de Mediu.

"Braşovul va fi primul mare oraş din România care va avea un transport în comun 100% electric. Ţinta pentru anul acesta este de 75%, ceea ce înseamnă că, până la finalul anului, transportul în comun din municipiul Braşov se va baza pe 133 de autovehicule 100% full electric. Mă bucur că Braşovul dă un semnal puternic întregii ţări şi administraţiilor locale care pot prelua acest model de bună practică. Până acum, toate cele 13 autobuze care sunt deja în trafic au făcut peste 110.000 km, iar finanţarea totală se ridică la suma de 109 milioane de lei. Mă bucur că am gustat pe viu din beneficiile programelor pe care le finanţăm prim AFM”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a emis în dezbaterea publică proiectul pentru transportul public ecologic, bugetul acestuia fiind de 480 milioane de lei. Prin in termediul acestui program, primăriile pot cumpăra autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar şi autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat.

"Dacă primăriile vor da dovadă de responsabilitate şi vor accesa integral aceşti bani, aproximativ 320 de mijloace de transport ecologice vor circula, în viitorul apropiat, pe străzile oraşelor din România. Trebuie ca în viitorul apropiat să investim mai mult în România, în tot ceea ce înseamnă mijloacele de transport public în comun, pentru a aduce reale beneficii comunităţilor. Am anunţat de la începutul anului că vom investi masiv în programele verzi care aduc avantaje mediului înconjurător”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

Orașele cu grad de poluare mare din România care și ele urmează să fie dotate cu transport ecologic sunt: Bucureşti, Bacău, Brăila, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Ploieşti şi Timişoara, la care se adaugă oraşul Măgurele din judeţul Ilfov şi comuna Brazi, din judeţul Prahova.

Citeste si:
În București a crescut flota pentru transportul public, dar benzile...
În București a crescut flota...

"În primul rând, reducem emisiile de CO2 şi particule în suspensie provenite de la actualele vehicule utilizate. Prin implementarea programului, sperăm să reducem această valoare la jumătate, cel puţin în oraşele beneficiare. În plus, înlocuirea vehiculelor vechi cu unele noi şi moderne vor face mult mai atractive, pentru cetăţeni, reţelele de transport public local. Asta înseamnă că tot mai mulţi români vor renunţa la maşinile personale, în favoarea transportului public. Rezultă mai puţine maşini pe străzi, deci mai puţină poluare. Nu în ultimul rând, vehiculele ecologice sunt mult mai prietenoase cu mediul inclusiv în ceea ce priveşte zgomotul sau mirosurile”, a specificat ministrul Alexe.

Valoarea finanțării diferă în funcție de număr de locuitori ai localității, iar valoatrea finanțării poate fi de maxim 80%. Respectiv, în localitățile cu un număr sub 50.000 de locuitori, finanțarea este de 1 milion lei, între 50.000 şi 250.000 locuitori – 40 milioane lei, iar cele cu peste 250.000 de locuitori pot obține o finanţare de până la 53 milioane lei, menționează adevarul.ro.

Citeste si:
100 de autobuze electrice noi pentru bucureșteni. Care este costul...
100 de autobuze electrice noi...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.