Topul celor mai puternice pașapoarte din lume în 2020 s-a schimbat odată cu pandemia, iar pozițiile s-au schimbat destul de mult, chiar și pentru România.

Topul celor mai puternice pașapoarte din lume este realizat anual de către Henley & Partners, începând cu 2006, iar anul acesta ar putea fi cel mai interesant de până acum.

Mobilitatea la nivel global s-a schimbat drastic, pe fondul pandemiei de coronavirus. Dacă acum câteva luni, multe state din lume își închiseseră complet granițele pentru cetățeni străini, lucrurile revin încet, dar sigur, la normal.

Mai există, în continuare, diverse restricții de călătorie impuse călătorilor. Spre exemplu, americanii nu pot călători în țările din UE, astfel că față de topul realizat de H&P, puterea reală a pașaportului este, cel puțin temporar, mai slabă.

Cele mai puternice pașapoarte din lume în 2020

În continuare, țările asiatice beneficiază de cele mai puternice pașapoarte din lume și în 2020, iar pe primul loc în top se află Japonia. Cetățenii niponi pot călători în 191 de state cu pașaportul pe care îl dețin.

Citeste si:
Indexul Global al Păcii: România urcă pe locul 22 în topul celor...
Indexul Global al Păcii 2020:...
Citeste si:
Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza
Te inteapa inima? Afla care...

Pe locul 2 se află pașaportul din Singapore, care deschide 190 de ”uși” ale statelor din lume.

La egalitate, pe locul trei, se află Germania și Coreea de Sud, cu 189 de țări ce pot fi vizitate.

Pe locul patru urmează Finlanda și Italia, cu 188 de state vizitabile, iar apoi vin Danamerca, Luxemburg și Spania, pe locul cinci, cu 187 de state ce permit accesul.

Statele Unite au ajuns pe locul opt în acest top oficial, cu 184 de state ce pot fi vizitate.

Citeste si:
Radio ZU este încă o dată radioul comercial numărul 1 din București...
Radio ZU devine încă o dată...

Ce putere are pașaportul românesc în 2020

România se află pe locul 17 la nivel mondial în ceea ce privește puterea pașaportului, astfel că poți vizita 172 de state din întreaga lume cu acest document. Deasupra se află Chile și Cipru, cu 174 de state, iar următorii în top sunt vecinii din Bulgaria, alături de Emiratele Arabe Unite, cu 171 de state vizitabile.

Cele mai slabe pașapoarte din lume

La capătul opus al topului se află Afganistan, cu 26 de țări vizitabile, Irak, cu 28 de țări vizitabile și SIria, cu 29 de state ce pot fi vizitate. Acestea sunt locurile 107, respectiv 106 și 105.

Coreea de Nord se află pe locul 100, alături de Sudan, cu 39 de țări ce pot fi vizitate cu ajutorul acestui pașaport.

Cele mai mari schimbări pozitive în ultimul deceniu au fost înregistrate de Emiratele Arabe Unite, care au urcat 47 de poziții, de pe 65 pe 18, de Taiwan, care a urcat de pe 69 pe 32 (37 de poziții) și de Columbia, care a urcat 29 de poziții, de la 73 la 44.

Citeste si:
Munții României, în topul locurilor de vizitat după ridicarea...
Munții României, în topul...

Cele mai mari scăderi în același interval de timp au fost înregistrate de Nigeria, care a scăzut 19 locuri, de la 76 la 95, de Siria, care a căzut de pe 87 pe 105 (18 poziții) și de Sierra Leone, care a ajuns pe locul 80, de pe 64 (16 poziții)

Întregul raport Henley & Partners poate fi consultat aici.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.