Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni ca seful statului, Klaus Iohannis, nu are nevoie sa se consulte cu prim-ministrul Viorica Dancila in ce priveste liniile de politica externa, el aratand ca, potrivit Constitutiei, cel care conduce politica externa este presedintele Romaniei.

Afirmatia vine dupa ce, duminica, prim-ministrul Viorica Dancila a declarat ca presedintele Klaus Iohannis trebuia sa aiba o discutie "aplicata" cu Guvernul si Parlamentul inainte de vizita lui in Statele Unite ale Americii si ca ar fi trebuit sa plece cu "anumite linii care sa fie abordate" in discutiile cu presedintele Donald Trump.

"In conformitate cu Constitutia Romaniei si cu deciziile Curtii Constitutionale, cel care conduce politica externa a Romaniei este presedintele Romaniei. Probabil doamna Dancila este invidioasa ca nu poate sa ajunga la Casa Alba, nici macar la programul de vizitare turistica a Casei Albe, in timp ce presedintele Romaniei este, iata, la a doua intalnire oficiala cu presedintele Statelor Unite ale Americii. Presedintele Iohannis nu are nevoie sa se consulte cu doamna Dancila privitor la liniile de politica externa, pentru ca aceste linii de politica externa, consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, consolidarea pozitiei de stat membru al Uniunii Europene cu un cuvant greu si cu influenta la nivel european pentru Romania, parteneriatul in cadrul NATO sunt linii de politica externa care sunt sustinute de presedintele Romaniei, sunt sustinute de cetatenii romani si reprezinta directii fundamentale de politica externa pe care presedintele Klaus Iohannis le-a sustinut sistematic", a afirmat Orban, la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL.

El a adaugat ca Viorica Dancila ar trebui sa rezolve "niste probleme care au fost provocate chiar de domnia sa ca premier", mentionand in acest sens OUG 114.

"Cel mult, doamna Dancila ar trebui sa rezolve niste probleme care au fost provocate chiar de domnia sa ca premier, de exemplu sa abroge OUG 114, cel putin prevederile din OUG 114 care ataca societatile din energie si care risca sa afecteze investitorii importanti in domeniul energiei, care pot sa aiba un impact extrem de favorabil asupra dezvoltarii economice a Romaniei. Toate prevederile care risca sa nationalizeze pilonul 2 de pensii, toate prevederile care afecteaza sistemul financiar-bancar si, in general, toate prevederile din OUG 114, inclusiv acel fantomatic fond de dezvoltare si de investitii aflat la dispozitia Comisiei de Prognoza, care este un alter ego al CNAIR in materie de contractare de proiecte de infrastructura si in alte domenii de activitate", a spus liderul liberal.

Citeste si:
Lidia Buble și-a băgat fanii în ceață, după ce s-a lăudat că a...
Lidia Buble și-a băgat fanii...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.