Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, spune ca „e la moda” sa se discute despre corupti si se organizeaza proteste, dar ca „institutiile de forta din Romania au scapat de sub orice control in ultimii ani”. El ii acuza pe procurori, spunand ca „cei care au capatat un rol excesiv in sistemul de justitie vor sa-si pastreze pozitia privilegiata si influenta pe care o au”.

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a fost intrebat de jurnalisti despre modificarile aduse legilor Justitiei, aratand ca acestea sunt necesare „pentru consolidarea Justitiei”.

E la moda sa discutam despre coruptie, dar din pacate lumea vede doar coruptia financiara. La fel de grava este coruptia data de puterea scapata de sub orice control si exemple avem numeroase. Institutiile de forta din Romania din pacate au scapat de sub orice control in ultimii ani, lucru care a condus, evident, la grave abuzuri si excese de putere, la incalcarea legii. SRI, in perioada Coldea – Maior, a fost una dintre institutiile care a derapat grav de la principiile unui stat democratic, in care pe primul plan trebuie sa stea apararea drepturilor si libertatilor individuale”, a spus Tariceanu, citat de News.ro.

Presedintele ALDE a declarat ca „acest pachet de legi, in pofida sloganurilor pe care le striga unii protestatari, urmareste consolidarea independentei Justitiei, intarirea capacitatii Justitiei de a fi independenta, scoaterea de sub influenta numirilor politice a functilor inalte din Procuratura”.

In pofida strigaturilor si tipuriturilor de prin piata, vrem sa intarim independenta, si nu cum incearca unii sa spuna, ca vrem control politic. Control politic inseamna numirea lor de catre presedinte, care este politic, ci nu de catre CSM. Vrem sa punem CSM sa faca aceste numiri, ca garant al independentei Justitiei. Dorim separarea carierelor intre judecatori si procurori si delimitarea clara a atributiilor ce le revin”, a spus Tariceanu.

Tariceanu a mai declarat ca reactiile pe care le-a vazut „din partea sistemului, dar in special din partea procurorilor, demonstreaza un lucru fara echivoc, si anume ca cei care au capatat un rol excesiv in sistemul de justitie vor sa-si pastreze pozitia privilegiata si influenta pe care o au si acesta este motivul limpede pentru care se opun cu cerbicie”.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Referitor la proteste, Tariceanu a spus ca „fantezia celor care manifesta nu are probabil inca o limita”.

E bine ca au multa fantezie, si asta este pata de culoare, ca asltfel ar fi triste manifestarile de strada. Avand in vedere revendicarile celor care ies in strada, am indoiala ca au inteles despre ce este vorba. Foarte multi, daca ajung sa se informeze numai de pe retelele de socializare, unde apar strigate de lupta, <<haideti la miting>>, nu par sa fie foarte bine informati (…) Cu tot respectul fata de cei care-si manifesta astfel optiunile, pana la urma nu exista alta institutie de legiferare decat Parlamentul. Care este legimitatea revendicarilor celor care ies in strada? Din punct de vedere numeric putem sa calculam repede cat reprezinta din ansamblul votantilor sau societatii”, a declarat Tariceanu.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

El a condamnat „violentele din strada”, spunand ca „deja unii dintre protestatari au aratat o anumita agresivitate, si de limbaj, si de comportament, iar asta descalifica miscarile”.

„Eu sunt convins ca marerea majoritate a celor care sunt protestatari au dreptul acesta la libera exprimare (…) Libertatea aceasta trebuie sa fie inteleasa in spiritul pastrarii unor reguli de civilizatie”, a spus Tariceanu.

Intrebat daca aceeasi atitudine o are si fata de limbajul lui Serban Nicolae, in urma unei dispute din Parlament avute cu deputatul Cosette Chichirau, el a raspuns,: „Fara indoiala, dar cred ca acelasi lucru este valabil si pentru domnisoara deputat. Din ce am vazut (…) era foarte agresiva, pana la urma cu atitudine provocatoare, dar lucrul acesta nu scuza gestul lui Serban Nicolae”.

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.