Castigul salarial mediu nominal net a fost in luna septembrie de 2.376 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 27 lei (+0,5%), arata datele publicate marti de Institulul National de Statistica (INS).

In luna august, castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.364 lei, in scadere fata de iulie cu 27 lei (-1,1%).

In septembrie, cresterea castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-a datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai importante cresteri ale castigului salarial mediu net, in septembrie fata de august, au fost de 15,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 6,7% in activitati de servicii anexe extractiei. Urmeaza, cu cresteri intre 3,5% si 4,5%, domeniul fabricarii produselor textile, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

Intre 2% si 3% sunt cresterile salariale in fabricarea echipamentelor electrice, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, cercetaredezvoltare, telecomunicatii, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, scrie News.ro.

”In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+3,6%), ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. Castigul salarial mediu net a scazut usor comparativ cu luna precedenta in administratia publica (-0,5%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-1 leu)”, se arata in comunicat.

Citeste si:
Zanni, primele mărturisiri după ce s-a întors la centrul unde a...
Zanni, primele mărturisiri...

In august, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), 6.022 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1399 lei).

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 111,5%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 178,3%, aceeasi valoarea ca in august 2017.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.