Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi seara, ca nu stie ce prevad ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codului Penal si  ca nu a vorbit cu premierul Sorin Grindeanu si cu ministrul Justitiei, Florin Iordache, despre aceste teme. Cateva afirmatii pe care chiar el le-a facut in ultima luna il contrazic, scrie digi24.ro.
In perioada 30 decembrie-30 ianuarie Liviu Dragnea a facut patru declaratii in care a vorbit despre gratiere si a marturisit, printre altele, ca stie tot despre aceste proiecte propuse de Florin Iordache.

Iata declaratiile sale, potrivit digi24.ro.

- 30 decembrie.
„Nu e nicio rusine, singurul care stie acel program din scoarta-n scoarta sunt eu”, spunea LIviu Dragnea in penultima zi a anului 2016.

- 22 ianuarie. Dupa protestele din strada in care oamenii au scandat impotriva Guvernului si a lui Liviu Dragnea, reprosandu-le tocmai cele doua proiecte de ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse si modificarea codurilor penale, Liviu Dragnea a spus ca. „Vreau ca programul de guvernare sa fie pus in practica in totalitate”.

- 22 ianuarie,
la Romania TV Liviu Dragnea a facut mai multe declaratii despre OUG privind gratierea

Guvernul nu a avut si nu are in intentie ca cele 4 infractiuni de coruptie - darea de mita, luarea de mita, trafic de influenta si cumpararea de influenta - nu vor fi gratiate. Tot ceea ce inseamna prejudicii se vor recupera, deci alea nu sunt gratiate. Ideea ca se da o lege a gratierii pentru corupti pica. Ideea ca se da o lege a gratierii si nu vor mai da inapoi banii furati e o minciuna".

- 23 ianuarie, in emisiunea lui Mihai Gadea:

"S-a spus ca este o lege data prin care coruptii ar iesi din inchisoare. Minciuna. Cele patru fapte definite de Conventia Europeana, darea de mita, luarea de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta, sunt trecute la exceptii. Deci nu are efect legea asupra acestor fapte. Legea gratierii nu are efecte asupra lor. Toate infractiunile cu violenta, talharie, furt, viol, pedofilie, crima, omor, sunt vreo 50 de exceptii. Nu ies acesti oameni din inchisoare”.

"S-a vorbit si despre prejudiciu. Ca pleaca acasa cu prejudiciile. Nu este adevarat. Prejudiciul trebuie stabilit si dat statului. In termen de un an de zile. M-am uitat pe niste evidente. In UE, media pe condamnati este de sapte – noua luni. La noi media este de sapte ani. La noi s-a sarit peste masurile administrative. Foarte multe fapte ale unui functionar public, de exemplu, la noi nu sunt sanctionte cu masuri administrative, ci omul este trimis direct la inchisoare". Si a adaugat:

"Pentru furturile foarte mici ar trebui sa se aplice gratiere. Vorbim despre oameni care nu sunt la recidiva. Aceste fapte ar trebui sa fie gratiate. Este parerea mea".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.