Detinerea propriei afaceri pare sa fie un vis realizabil pentru tot mai multi romani.

Avantajele sunt evidente: devii propriul tau sef, iti stabilesti programul dupa cum iti convine si nu raspunzi in fata nimanui, cu exceptia eventualilor clienti nemultumiti.

Cu toate acestea, desi detinerea unei afaceri pare ideala in Romania, cei mai multi dintre doritori nu sunt pregatiti sa ofere timpul, banii si rabdarea necesare dezvoltarii unui business.

Iata care sunt lucrurile de care ai nevoie pentru a pune bazele unei afaceri:

1. Timp

Lipsa timpului reprezinta una dintre pricipalele probleme cu care se confrunta majoritatea celor care doresc sa-si deschida o afacere. Internetul este impanzit de sfaturi despre organizarea timpului pentru antreprenorii foarte ocupati si variaza de la intocmirea unei liste cu prioritati la jurnale si la capacitatea de a delega sarcinile, conform theguardian.com. Insa cel mai important aspect legat de timp tine de prioritizarea sarcinilor.

2. Bani

Existenta unui capital suficient de pornire este esentiala. In plus, timpul inseamna bani, iar banii pe care i-ai fi putut castiga in alta parte in intervalul in care acum te ocupi de o afacere reprezinta o investitie in acel business. Spre exemplu, daca renunti la un job unde castigai 2.000 de lei net lunar pentru a porni o mica afacere, tu vei investi in acea afacere capitalul de pornire, plus cei 2.000 de lei lunar, cat ai fi castigat daca nu demisionai. Nu neglija acest aspect si calculeaza costurile cu luciditate. Totodata, nu ignora nici tehnologia si toate accesoriile electronice de care ai nevoie. Spre exemplu, orice magazin are nevoie de cititoare de coduri de bare. Din fericire, preturile lor sunt departe de a fi o povara.

3. Rabdare

Nu spera la un profit imediat, asteapta-te sa faci greseli, intelege faptul ca nu poti sa-i multumesti pe toti, iar multe dintre lucrurile pe care le vei face vor fi incredibil de plictisitoare. Pentru a reusi, ai nevoie de rabdare, conform inc.com.

Citeste si:
OMV Petrom, profit de miliarde în România, solidaritate zero....
OMV Petrom, profit de...

4. Cercetare

O idee nu trebuie sa fie originala pentru a deveni profitabila, mai ales daca cererea pentru produsul pe care il oferi este suficienta. De fapt, o idee unica nu se traduce intotdeauna prin vanzari-record, deoarece poate exista un motiv pentru care nimeni nu ofera deja pe piata ceea ce ti-ai dori tu sa vinzi. Cu toate acestea, trebuie sa-ti pui cateva intrebari esentiale ale caror raspunsuri te vor ajuta sa reusesti in lumea business-ului:

a) Ai nevoie de spatiu de retail?

b) Ai nevoie de un website? In majoritatea covarsitoare a cazurilor, raspunsul este „da”. In 2016, o afacere care nu exista pe internet nu exista deloc.

c) Ai nevoie de licente, asigurari sau permise speciale?

d) Cum vei obtine si cum/unde vei depozita produsele comercializate?

e) Cum vor descoperi potentialii clienti produsul tau? O strategie inteligenta online ti-ar putea salva afacerea (punctul „b”!).

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

f) Cum vor cumpara clientii produsul afacerii tale si cum il vor primi? Ia in calcul incheierea unui contract cu o firma serioasa de curierat.

g) Cum vei finanta cheltuielile initiale ale afacerii?

h) Cat de mari vor fi costurile totale ale afacerii tale? Ti le permiti?

5. Un plan de afaceri

Realizarea unui plan de afaceri poate fi o activitate foarte plictisitoare, dar si foarte importanta, conform chron.com, mai ales daca esti in cautarea unui sprijin financiar din partea unor investitori sau a unei banci. De asemenea, crearea unui plan de afaceri reprezinta si un test pentru tine insuti, deoarece te ajuta sa intelegi cu luciditate daca ideile tale sunt bune, daca strategia este indeajuns de coerenta si daca iti doresti cu adevarat sa devii antreprenor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.