Tranzactiile imobiliare cu spatii de birouri, retail si industrie au scazut in Romania cu 45% in 2015, de la 1,16 miliarde de euro in 2014 la 644 de milioane de euro, in timp ce in regiunea Europei Centrale si de Est, excluzand Rusia, s-au situat la un nivel record de peste 9,5 miliarde euro (+19%).

Din punct de vedere al valorii tranzactiilor, Romania se situeaza pe pozitia a cincea, dupa Polonia (4 miliarde de euro), Cehia (2,7 miliarde de euro), tarile baltice (917 milioane de euro) si Ungaria (657 milioane de euro). In Rusia, tranzactiile s-au aflat in scadere cu 8%, de la 2,357 miliarde de euro la 2,178 miliarde de euro.

"Anul trecut am asistat la o activitate intensa in regiune, intrucat investitorii din Europa doresc sa profite de randamentele investitionale relativ mari (yields) si de anvergura stocului disponibil pe piata. In 2016, ne asteptam ca acest trend sa continue, intrucat exista premisele unei cresteri economice puternice in regiune, randamente investitionale relativ mari in comparatie cu Europa de Vest si interes crescut din partea bancilor de a investi in regiune. Ne asteptam, de asemenea, la o diversitate a profilului jucatorilor din piata, intrucat investitorii din Asia isi propun sa isi consolideze prezenta in zona", a declarat Gijs Klomp, Head of CEE Investment Properties.

Cel mai mare interes in tranzactiile imobiliare a fost reprezentat de centrele comerciale, scrie MEDIAFAX.

Majoritatea tarilor din regiune au inregistrat rezultate pozitive semnificative, cu o crestere puternica a volumului tranzactiilor in Cehia (33%), Ungaria (42%), Polonia (31%) si Serbia (123%). La polul opus se afla Bulgaria (14 milioane de euro, in scadere cu 85%), Romania (-45%) Croatia (98 de milioane de euro, -32%) si Slovacia (-46%, pana la 312 milioane de euro).

Investitiile in retail au atins, in premiera, nivelul de 43% din totalul investitiilor in Europa Centrala si de Est. Cresterea anuala a investitiilor in retail este substantiala, de mai mult de 160% si se datoreaza in principal multitudinii de tranzactii majore realizate in Cehia si Polonia.

"Volumul investitiilor in Romania pe 2015 s-a situat, previzibil, sub nivelul lui 2014 - un an cu performante neobisnuit de mari, marcat de o tranzactie majora pe segmentul de retail. Excluzand insa aceasta tranzactie, performantele Romaniei in 2015 au fost robuste si previziunile pe 2016 arata o crestere sustinuta a interesului investitional. Tranzactii majore sunt asteptate in Serbia, Croatia, Slovenia si Slovacia, investitorii cautand saa isi intareasca prezenta sustinuta pe aceste piete"
, se arata intr-un comunicat al CBRE.

Citeste si:
Rolul ATV-urilor și al SSV-urilor în agricultură și industrie
Rolul ATV-urilor și al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.