Business 8 Iunie 2015 12:58
Castigul salarial mediu a fost in aprilie de 1.857 lei net, in crestere fata de luna precedenta cu 28 lei (1,5%), cele mai mari valori fiind inregistrate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5.031 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.014 lei).

"In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", arata Institutul National de Statistica (INS), intr-un comunicat.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) - 18,6%; fabricarea altor mijloace de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia carbunelui superior si inferior, telecomunicatii, activitati de servicii anexe extractiei - intre 10% si 14,5%, respectiv in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cercetare-dezvoltare, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), extractia minereurilor metalifere - intre 8% si 9,5%.

Scaderile castigului salarial mediu fata de luna martie sau fost determinate de acordarea de prime ocazionale in luna anterioara, de nerealizarile de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), de dificultatile financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si de angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cea mai mare scadere a fost de 29,7% si a avut loc in fabricarea produselor din tutun.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (0,6%). Usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in administratia publica (-0,8%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,3%). Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7%.

Citeste si:
INS a prelungit perioada recensământului până pe 24 iulie
INS a prelungit perioada...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.