Business 5 Iunie 2015 16:48
Planul Rusiei de a renunta la tranzitul gazelor prin Ucraina, din 2020, ar putea costa grupul Gazprom sute de milioane de euro, sub forma de comisioane datorate Slovaciei, relateaza Bloomberg.

Slovacia, tara cu 5,4 milioane de locuitori care are granita cu Ucraina, este un punct major de intrare pentru gazele rusesti in sud-Estul Europei si Uniunea Europeana. Rolul de tara de tranzit al Slovaciei va fi diminuat daca Rusia va construi gazoductul planificat catre sud-estul Europei, prin Turcia.

Gazprom are un contract de tranzit de tipul "livreaza sau plateste" (ship-or-pay) cu compania slovaca Eustream pana in 2028, a declarat Vahram Chuguryan, purtator de cuvant al operatorului de conducte. Contractul obliga Gazprom sa plateasca comisioane de tranzit pentru o cantitate de minim 50 de miliarde de metri cubi pe an, indiferent daca gazele sunt livrate sau nu. "Nu am primit nicio informare oficiala din partea Rusiei ca tranzitul gazelor va fi oprit dupa 2020. Contractul este clar. Nu este ceva ce ar trebui negociat", a spus Chuguryan. Serviciul de presa al Gazprom a refuzat sa comenteze.

Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, cauta solutii de evitare a infrastructurii de conducte a Ucrainei, din cauza disputelor legate de preturi si a neplatii datoriilor pentru gazele primite de catre acest stat. Pierderea veniturilor din comisioanele de tranzit ar fi o lovitura enorma pentru economia ucraineana, care este tinuta pe linia de plutire de un program de salvare convenit cu FMI, scrie MEDIAFAX. Gazprom a renuntat anul trecut la proiectul South Stream, evaluat la 45 de miliarde de dolari, din cauza tensiunilor in relatiile cu Uniunea Europeana provocate de criza din Ucraina. Noul proiect avut in vedere, Turkish Stream, ar putea fi extins catre sud-estul Europei, prin Grecia.

Eustream sugereaza un interconector alternativ care ar creste tranzitul din Slovacia pana in Romania, asigurand un flux de gaze de pana la 21 de miliarde de metri cubi. Proiectul, cu nume de lucru Eastring, ar putea fi conectat la infrastructura Turciei, via Bulgaria, a declarat marti premierul slovac Robert Fico, in timpul unei vizite la Moscova. Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovacia au semnat un acord de interconectare a retelelor lor de gaze naturale care sa permita si tranzitul invers, la summitul Parteneriatului Estic care a avut loc la Riga pe 22 mai.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Ministrul rus al Economiei, Alexandr Novak, a declarat miercuri ca Rusia asteapta o propunere oficiala din partea statelor europene pentru participarea la proiectul gazoductului Eastring, care va tranzita teritoriile Slovaciei, Bulgariei, Romaniei si Ungariei. Fico a afirmat in ianuarie ca valoarea contractului de tranzit al gazelor rusesti prin Slovacia valoreaza sute de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.