Business 15 Mai 2015 12:31
Una din primele versiuni ale lucrarii "Muza adormita", de Constantin Brancusi, s-a vandut cu suma de 9,125 milioane de dolari, joi seara, la New York, intr-o saptamana marcata de vanzari record in lumea artei, si va ramane in continuare intr-o colectie privata americana.

"Lucrarile lui Brancusi sunt foarte rare, este greu sa le intalnesti la licitatii sau pe piata de arta in general si suntem foarte mandri ca am reusit sa includem o asemenea opera in vanzarea din aceasta seara", a declarat Andreas Rumbler, cel care a condus licitatia, citat de corespondentul MEDIAFAX de la New York.

Ofertele pentru lucrarea lui Brancusi au pornit de la 6 milioane de dolari si au ajuns la peste 8 milioane de dolari (9,125 milioane dolari, incluzand comisionul casei de licitatii), cumparatorul fiind proprietara unei firme de consultanta in domeniul artei private, Kim Heirston, prezenta in sala. "Pentru mine, sculptura incepe si se termina cu Brancusi... Sunt absolut emotionata ca mi s-a oferit oportunitatea sa licitez pentru o asemenea lucrare deosebita, care a fost expusa pentru prima data la Armory Show in 1913", a declarat cumparatoarea lucrarii, pentru MEDIAFAX. Ea a adaugat ca lucrarea este pentru un client important al sau. "Imi doresc tare mult sa vizitez Romania si bineinteles sa vad Coloana Infinitului, poate chiar in vara aceasta", a mai spus Kim Heirston.

Denumita generic "La Muse endormie I", lucrarea modelata in lut, infatisand un cap de femeie cu ochii inchisi, asezat pe partea dreapta, a fost conceputa de artistul roman in primii ani ai perioadei sale de artist independent la Paris, avand-o ca model pe baroneasa Renée Irana Frachon. "La Muse endormie I" a fost una dintre cele cinci lucrari selectate si aduse la New York de organizatorii Armory Show in 1913.

Dupa expozitie a fost achizitionata de Mary Harriman Rumsey, care avea sa devina un client fidel si sponsor al artistului roman de-a lungul anilor. Lucrarea este considerata importanta pentru evolutia lui Brancusi, prin forma ovoida si trasaturile stilizate care devin evidente pentru prima data si care vor marca viitoarele sale opere. Insusi Brancusi a apreciat importanta lucrarii, sugerand in 1933 ca ar trebui sa intre in colectia unui muzeu. In anii care au urmat expunerii lucrarii sale peste ocean, Brancusi a mai realizat cateva versiuni ale "Muzei adormite", doua in lut, cinci in bronz si una in alabastru.

Citeste si:
Show “BRÂNCUȘI Vizionarul” – un Eveniment marca AVANPREMIERE by...
Show “BRÂNCUȘI Vizionarul” –...

Insa capul de lut prezentat la Armory Show a continuat sa ramana in proprietate privata americana, fiind revandut in mai multe ocazii, pana in aceasta saptamana, cand a fost oferit de casa Christie’s la New York in cadrul licitatiei de arta impresionista si moderna de primavara.

Cea mai scumpa lucrare vanduta in licitatie a fost tabloul "Composition No. III, with Red, Blue, Yellow and Black", de Piet Modrian, un artist olandez de la inceputul secolului trecut, vandut cu suma de 66,8 milioane de dolari, cu mult peste estimarea initiala de 15,25 milioane de dolari.

Seara de arta impresionista a realizat 202,6 milioane de dolari, peste estimari, si s-a situat pe acelasi trend ascendent al recordurilor in vanzarile de arta inregistrate in aceasta saptamana la New York. In alte doua vanzari de arta moderna, postbelica si contemporana, care au avut loc luni si miercuri, s-au obtinut peste 1,3 miliarde de dolari, iar in a doua licitatie de arta contemporana si postbelica programata vineri se estimeaza vanzari de cel putin 100 de milioane de dolari, ceea ce va inseamna o saptamana record in istoria vanzarilor de arta pentru casa Christie’s, care vor totaliza peste 1,6 miliarde de dolari.

Citeste si:
O sculptură în formă de grenadă a creat panică în aeroportul din...
Alarmă falsă în aeroportul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.