BNR monitorizeaza in continuare situatia din Grecia, mai ales ca prelungirea acordului cu patru luni nu ofera suficient timp pentru rezolvarea unor probleme care nu au fost solutionate ani de-a randul, insa subsidiarele din Romania sunt bine capitalizate, afirma seful supravegherii, Nicolae Cinteza.

"Trebuie sa fim atenti in continuare, pentru ca in patru luni nu se pot rezolva prea multe", a spus directorul directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat prelungirea cu patru luni a programului de salvare, dar finantarea va fi furnizata abia dupa aprobarea planului economic detaliat al guvernului de stanga de la Atena.

Citeza a explicat ca situatia din Grecia ramane problematica, avand in vedere ca executivul elen trebuie sa vina intr-un timp scurt cu solutii la chestiuni care nu au putut fi rezolvate in ultimii ani. "Daca nu se ajungea la un acord, luni a fost bank holiday in Grecia, de lasata secului, dar probabil ca marti nicio banca din Grecia nu mai era deschisa", a continuat Cinteza, potrivit MEDIAFAX.

Oficialul BNR recunoaste ca posibilitatea ca bancile elene sa nu mai primeasca finantare de la BCE, in cazul in care nu se ajungea la un acord politic, ar fi afectat si situatia Romania, astfel ca BNR a avut zilnic teleconferinte cu Autoritatea Bancara Europeana si autoritatea de supraveghere din Grecia.

El a aratat ca banca centrala este interesata sa cunoasca situatia financiara a actionarilor bancilor pentru a fim siguri ca acesti pot oferi sprijini institutiile de credit locale. "Capitalul grecesc are o cota destul de mare in Romania, de aproximativ 13% (procent din total active - n.r.). Doar o banca cu cota de 0,5% (Bank of Cyprus -n.r.) am vazut ce show a creat, de innebunisem", a mai spus Cinteza.

Cota capitalului grecesc este de 17,6% din totalul capitalului din sistemul bancar si de 21,8% din total capital strain.

Cinteza a precizat imediat ca situatia bancilor cu capital grecesc este mult diferita fata de cea a Bank of Cyprus, atat din perspectiva situatiei financiare, cat si a statutului juridic, bancile cu capital grecesc fiind subsidiare autorizate si supravegheate de BNR. "Avantajul pe care il are Romania este ca bancile cu capital grecesc sunt subsidiare. Media de solvabilitate e de 16%. Au o calitate a activelor buna si o provizionare foarte buna (...) Toate au fost finantate de mama foarte mult. Au titluri de stat care le-ar permite sa faca lejer fata unor retrageri masive de lichditate. Calitatea activelor e atat de buna incat sunt convins ca BNR ar accepta sa actioneze si ca imprumutator de ultima instanta", a adaugat seful Supravegherii din BNR.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

In Romania activeaza patru banci cu actionariat grecesc: Bancpost, detinuta de EFG-Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca (detinuta de National Bank of Greece).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.