Regia Patrimoniului de Stat si-a bugetat pentru acest an incasari care depasesc 200 milioane lei din vanzari de imobile, peste estimarile ultimilor ani, desi a ratat constant tinta de venituri din aceasta sursa.

Pentru acest an, Regia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS) estimeaza ca va incasa 200,2 milioane lei si va obtine un profit brut de 1,6 milioane lei, conform bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de Guvern.

Astfel de estimari au fost bugetate anual de RA-APPS, dar de fiecare data incasarile finale au fost modeste, iar regia a ramas cu mari pierderi.

In 2014, regia a ratat din nou, al treilea an consecutiv, propria tinta de incasari din vanzari de imobile, obtinand doar 75,8 milioane lei desi la inceputul anului anunta ca va incasa 190 milioane lei din licitatii. Pierderile s-au ridicat la 57,2 milioane lei, desi RA-APPS anunta ca va inchide anul cu profit. Regia a cheltuit insa peste 50 milioane lei pe salarii, inclusiv bonusuri si drepturile sefilor, si si-a bugetat 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare si protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decat suma cheltuita anul trecut.

Si pentru 2015, RA-APPS isi anunta intentia de a cheltui 51 milioane lei pe salarii si bonusuri, la care se adauga 566.000 lei rezervate pentru conducere. La sfarsitul anului 2013, regia a fost obligata sa isi revizuiasca din nou, in scadere drastica, estimarea de incasari. Aceasta era a doua revizuire in scadere a incasarilor RA-APPS, dupa cea operata in 2012, din nou pe fondul licitatiilor esuate, cele mai multe din lipsa de oferte.
Astfel, pentru 2013, regia estima venituri din vanzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar a ramas cu incasari de doar 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai putin fata de prognoza initiala. Mai mult, RA-APPS a ramas in deficit, cu o pierdere de 65 milioane lei, aproape dublu fata de anul precedent, desi miza pe profit.

In 2012, Guvernul a revizuit, de asemenea, in scadere drastica estimarea de venituri obtinute din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitatiilor esuate.

Citeste si:
PSD a platit aproape 1 milion de euro pentru sediul din Kisselef
PSD a platit aproape 1 milion...

Un document oficial prezentat insa de MEDIAFAX a indicat ca si aceasta noua tinta a fost ratata, de fapt, la mare distanta si ca vanzarea nu a decurs conform asteptarilor, RA-APPS reusind sa vanda doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vanzare. In aceste conditii, veniturile incasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, iar pierderea s-a cifrat la aproape 38 milioane lei.

In luna iulie 2013, premierul Victor Ponta afirma, la solicitarea presei de a explica situatia, ca esecul repetat al licitatiilor RA-APPS este generat de faptul ca evaluarile au fost facute la nivelul pietei imobiliare din urma cu cativa ani, dar ca acum piata "a revenit la un nivel de normalitate".

RA-APPS a scos insa la vanzare 103 imobile, dintre care a reusit sa vanda in 2012 doar 14 active, iar in 2013 au fost vandute 85 de imobile, dintre care 59 cu plata integrala si 26 cu plata in rate.
Contravaloarea activelor vandute a fost de numai 14 milioane euro, de trei ori mai mica decat estimarea initiala a regiei. Recent, RA-APPS a esuat si in vanzarea hotelului Triumf din Capitala, unul dintre cele mai valoroase active din portofoliu, deoarece nu a primit nicio oferta desi a redus pretul fata de licitatia anterioara, din 2007.

Citeste si:
Mai multe blocuri și imobile din Capitală nu vor avea apă caldă...
Mai multe blocuri și imobile...

Noul cadru legal introdus de Guvern in primavara anului 2013 prevede ca, in cazul in care cea de-a treia licitatie a avut loc fara ca vreun ofertant sa fi oferit cel putin pretul de pornire al licitatiei, imobilul va putea fi vandut prin negociere, pe baza unei oferte de cumparare care va putea fi mai mica cu pana la 30% decat pretul de pornire, dar nu mai mica decat "valoarea de inventar" a imobilului.

Intreaga operatiune a fost pregatita in contextul in care consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative mult mai bune la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un castig mai bun pentru stat.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Ignorand aceste atentionari, RA-APPS a fost obligata de fiecare data, la final de an, sa isi revizuiasca negativ estimarea bugetara initiala, pe fondul licitatiilor repetate si esuate pentru vanzarea imobilelor, cele mai multe din lipsa de oferte. Regia Protocolului de Stat, cun un numar mediu de 2.118 angajati, cu un castig mediu lunar mai mare de 2.000 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase. Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.