Rusia ar putea inregistra in acest an o contractie economica de 3%, la un pret al petrolului de 50 de dolari pe baril, in timp ce iesirile de capital ar putea fi de 115 miliarde de dolari, potrivit estimarilor ministrului Economiei, Alexei Uliukaiev, transmite MarketWatch.

Anterior, guvernul rus anticipa pentru acest an un declin al PIB de 0,8%. In cazul inflatiei, estimarea a fost majorata pentru acest an de la 7,5% la 12%, a spus Uliukaiev. Anuntul a fost facut dupa ce banca centrala a Rusiei a redus vineri, in mod neasteptat, dobanda de politica monetara cu doua puncte procentuale, la 15%, iar rubla s-a depreciat la peste 71 de unitati fata de dolar, cel mai scazut nivel din ultimul an.

Analistii estimau ca rata dobanzii cheie va fi mentinuta la 17% in urmatoarele doua luni. Rata dobanzii de politica monetara a fost ridicata de la 10,5% la 17% in decembrie, cand Banca Rusiei a operat cea mai mare crestere intr-o singura etapa din ultimii 16 ani, in incercarea de a opri deprecierea rublei generata de impactul sanctiunilor occidentale asupra economiei locale si a scaderii cotatiei petrolului, scrie MEDIAFAX.

Banca centrala anticipeaza o contractie economica mai mare decat cea estimata de guvern, de circa 4% in acest an, fata de o crestere de 0,6% preconizata pentru 2014. In prima jumatate a anului, produsul intern brut este estimat sa scada cu 3,2%. La inceputul acestei saptamani, agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a redus cu o treapta ratingul de credit al Rusiei, la BB+, cu perspectiva negativa, in categoria nerecomandata pentru investitii, pentru prima oara in ultimii peste zece ani.

S&P considera ca flexibilitatea politicii monetare a Rusiei a devenit mai limitata, iar perspectivele de crestere economica au scazut. Din cauza agravarii violentelor din estul Ucrainei, Uniunea Europeana a crescut in aceasta saptamana presiunea asupra Rusiei, prelungind cu sase luni sanctiunile adoptate in martie impotriva unor personalitati separatiste proruse si ruse si extinzand lista neagra cu persoanele vizate de inghetarea averilor si interdictia de calatorie in UE.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.