Cursul pentru francul elvetian anuntat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 0,2%, la 4,5152 lei, un nou maxim istoric si al cincilea record atins in ultimele sase sedinte, in timp ce dolarul a coborat de la recordul de 3,8989 lei/dolar inregistrat miercuri la 3,8721 lei/dolar, iar euro a scazut la 4,5005 lei/euro.

Referinta anuntata de BNR pentru francul elvetian a crescut cu 0,98 bani, de la 4,5054 lei/franc miercuri.

Francul a fost cotat sus, peste 1 euro, in deschiderea sedintei interbancare pe pietele europene, cu un maxim al zilei la 1,0087 euro atins in cursul diminetii. Moneda elvetiana a inceput sa piarda usor teren in fata euro in jurul orei 11:00 si a coborat mai aproape de paritate.

La momentul transmiterii acestei stiri, francul este cotat pe pietele externe la 1,0028 euro, fata de 1,0026 euro pe finalul sedintei de miercuri.
Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a atins niveluri record joia trecuta, vineri, luni si miercuri, ca urmare a eliminarii joi a plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic incepand de joia trecuta, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat miercurea trecuta de BNR, francul se afla in crestere cu 20,7% fata de leu.

Pentru dolar, BNR a anuntat un curs de 3,8721 lei, in scadere cu 2,68 bani fata de recordul de 3,8989 lei/dolar inregistrat miercuri. Evolutia dolarului in raport cu leul este determinata de raportul dintre moneda americana si cea europeana pe pietele externe. Referinta euro a scazut cu 1,05 bani, la 4,5005 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost inregistrat in urma cu aproape doi ani si jumatate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cu putin inainte de ora 13:00, euro era cotat in piata interbancara locala la 4,5000 - 4,5015 lei, fata de 4,5067 lei/euro pe finalul sedintei de miercuri.

"Leul sta aproape nemiscat in raport cu euro, pe la 4,5 lei/euro. Volumele sunt bune, dar in piata nu este interes pentru a duce cursul intr-o directie. Toata lumea asteapta anuntul Bancii Centrale Europene. Francul elvetian ramane usor deasupra pragului de 1 euro", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei banci.

Citeste si:
Leul a înregistrat astăzi o depreciere în raport cu principalele...
Leul a înregistrat astăzi o...

Volumele din piata locala au depasit in prima jumatate a zilei media pentrui acest interval, tranzactiile fiind perfectate intre un minim de 4,4970 lei/euro si un maxim de 4,5025 lei/euro.

Banca Centrala Europeana ar putea anunta joi un program de achizitii de active in valoare de 50 de miliarde de euro pe luna si cu o valoare totala de 1.100 miliarde de euro, au declarat miercuri surse apropiate conducerii institutiei. Pietele financiaree luau in calcul anterior acestei informatii un program de sprijinire a economiei zonei euro prin achizitii de obligatiuni de aproximativ 600 de miliarde de euro.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au stagnat la 0,05% - 0,42% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut la 0,2% - 0,68% pe an, de la 0,1% - 0,58% pe an miercuri.

Citeste si:
Dolarul înregistrează un record istoric! Dolarul trece de 5 lei
Dolarul înregistrează un...

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat la 1,57% pe an, de la 1,58% pe an miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.