Rusia si Arabia Saudita dezaproba orice manipulare artificiala, politica, a preturilor petrolului, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dupa o intalnire cu omologul sau saudit Saud Al Faisal, relateaza Sputnik.

"In privinta situatiei de pe piata petrolului, Rusia si Arabia Saudita considera ca preturile ar trebui sa fie conform pietei, rolul esential sa fie jucat de oferta si cerere. Noi, impreuna cu partenerii sauditi, suntem impotriva influentarii pietei de planuri politice", a spus Lavrov intr-o conferinta de presa.

Rusia si Arabia Saudita, cei mai mari exportatori de petrol la nivel mondial, vor colabora pe piata petrolului, iar ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a spus ca tara sa nu are planuri imediate de a limita productia pentru a inversa declinul cotatiilor, scrie MEDIAFAX.

Pretul petrolului s-a prabusit in acest an, cu circa 23%, pe fondul cresterii productiei Statelor Unite si a cererii reduse. Vineri, pretul petrolului WTI cu livrare in ianuarie, de referinta la bursa din New York, a crescut cu 1,3%, la 76,87 dolari pe baril. Cotatia petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a urcat cu 1,5%, la 80,55 dolari pe baril. Cresterile au fost determinate de reducerea unor dobanzi de catre banca centrala din China, pentru stimularea economiei tarii.

Rusia si Arabia Saudita asigura impreuna circa 25% din productia globala de titei.

Novak a spus ca guvernul rus a discutat despre posibilitatea reducerii productiei de petrol dar nu a luat o decizie finala intrucat economia este puternic dependenta de veniturile obtinute din vanzarea de titei. "Anticipam o productie anuala de petrol de 505-520 de milioane de tone, in prezent si in viitor", a spus Novak. Ministrul a precizat ca Rusia nu este capabila, din punct de vedere tehnologic, sa mareasca sau sa reduca rapid productia de titei.

O productie de 505 milioane de tone de petrol este echivalenta cu circa 10,1 milioane de barili pe zi, in timp ce productia Arabiei Saudite a fost luna trecuta de 9,75 de milioane de barili pe zi, potrivit estimarilor Bloomberg.

Vanzarea de petrol si gaze asigura peste jumatate din veniturile bugetare ale Rusiei. Arabia Saudita este cel mai mare producator de petrol din cadrul OPEC, reprezentantii organizatiei urmand sa se intalneasca pe 27 noiembrie, la Viena, pentru a discuta despre nivelul productiei.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.