Marea Britanie va putea achita o contributie suplimentara de 1,7 miliarde de lire (2,1 miliarde euro) sterline la bugetul Uniunii Europene in doua rate, pana in luna septembrie a anului viitor, mult dupa alegerile generale care vor avea loc in Regatul Unit, relateaza The Guardian.

Anuntul a fost facut de ministrul britanic de Finante, George Osborne, dupa o reuniune a ministrilor de Finante comunitari de Finante de vineri, el afirmand inclusiv ca a reusit sa reduca suma la jumatate, folosindu-se de rabaturile bugetare de care beneficiaza tara. Pozitia lui Osborne a fost contestata imediat de Comisia Europeana, care a clarificat ca Marea Britanie a beneficiat intotdeauna de sistemul rabaturilor bugetare, astfel incat discountul asupra contributiei bugetare suplimentare ar fi fost oricum aplicat, scrie MEDIAFAX.

Osbourne a reusit totusi sa amane plata contributiei pana in septembrie 2015, dupa alegerile din regat, in loc de 1 decembrie 2014. Premierul David Cameron a sustinut ca nu va plati suma de 1,7 miliarde de lire solicitata de Comisie si a respins si termenul de 1 decembrie, dupa ce contributiile suplimentare ale mai multor state membre au fost anuntate la un summit UE de acum doua saptamani.

Disputa legata de reducerea sau nu a contributiei suplimentare cerute Marii Britanii a continuat dupa reuniunea ministrilor de Finante de la Bruxelles, cand Osborne a spus ca a reusit sa o reduca la jumatate. Cu toate acestea, mai multi participanti la discutii au afirmat ca nimeni, inclusiv Osborne, nu a contestat corectitudinea sumei de 1,7 miliarde de lire si ca nu a fost acordat niciun discount.

"Am redus la jumatate factura, am amanat plata acesteia, nu vor fi aplicate dobanzi, iar daca au avut loc greseli, ne vom primi banii inapoi. Este un rezultat pentru Marea Britanie. Factura in loc de 1,7 miliarde de lire va fi de circa 850 de milioane de lire", a sustinut oficialul britanic.

Alti ministrii europeni au spus insa altceva. "Suma nu poate fi contestata. Am spus asta, ca multi altii", a aratat ministrul austriac Hans-Jörg Schelling, opinie confirmata si de omologul sau spaniol Luis De Guindos. Ministrul de Finante olandez, care prezideaza sedintele Eurogroup, a precizat ca Marea Britanie beneficiaza de mult timp de rabaturi bugetare, el adaugand ca nu a fost oferit niciun discount.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.