Din cauza puterii scazute de cumparare turistii care merg in statiunile de la munte isi permit din ce in ce mai greu sa ia masa la restaurant.

"Restaurantele de la munte sunt amenintate cu falimentul din cauza saraciei turistilor. O masa la restaurant in statiunile montane este din ce in ce mai scumpa, iar turistii aleg sa sara peste mese, sa manance din punga, din ce si-au luat de acasa, sau sa cumpere mancare de la supermarket", a declarat agentiei MEDIAFAX Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

El spune ca in ultimii ani scumpirea alimentelor, cumulata cu cresterea tarifelor la utilitati, a dus la majorarea preturilor in restaurante. Din acest motiv, mai mult de jumatate dintre turisti nu mai intra in restaurante, cu exceptia mesei de dimineata, in cazul in care au micul dejun inclus in pretul de cazare.

"Majoritatea restaurantelor din statiuni sunt goale. Aceasta este explicatia si pentru numarul mare de supermarketuri care au aparut in statiuni: lumea nu isi mai permite sa manance la restaurant. S-a ajuns ca in aceasta toamna peste 70% dintre restaurantele de la munte sa fie in pericol de faliment, ceea ce poate duce la disparitia a peste 15.000 de locuri de munca", a afirmat oficialul federatiei.

Potrivit lui Raducan, hotelierii sunt afectati atat de cresterea tarifelor la utilitati, cat si de introducerea unor noi taxe locale.

"Desi se fac eforturi ca, in aceste conditii, tarifele de cazare sa nu creasca, la serviciile de alimentatie publica preturile nu au putut fi mentinute si au fost majorate. In alte tari, cand se ajunge la o situatie de criza intr-un domeniu, autoritatile statului fac o analiza si iau masuri. La noi nu are cine sa faca aceasta analiza la nivelul Guvernului, iar cand noi le trimitem analize si facem propuneri de remediere a problemelor nu sunt interesati de ele", a adaugat reprezentantul hotelierilor.

Turismul a avut anul trecut o contributie totala de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plaseaza Romania pe locul 154 in lume, din 184 de tari, in urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei si Slovaciei, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului. Cei 1,71 milioane de turistri straini care au vizitat anul trecut Romania, majoritatea in interes de afaceri, au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 miliard euro), cea mai mare pondere fiind detinuta de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica.

Citeste si:
Statul vrea ca CEC Bank să vândă polițe RCA
Soluția statului în fața...

Desi numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1% turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii. Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.