Premierul Victor Ponta a declarat ca acciza la palinca va fi eliminata incepand cu anul viitor, printr-un proiect care poate fi adoptat chiar luni in Camera Deputatilor, dar Guvernul este pregatit pentru o batalie juridica pe aceasta tema cu oficialii Comisiei Europene.

"Exista o tara vecina Romaniei care a avut o problema cu Comisia Europeana, a pierdut procesul. Noi am gasit o solutie si deja s-a introdus, e la Camera Deputatilor, o solutie pe care noi o consideram compatibila cu legislatia europeana, prin care se scoate acciza la palinca", a spus Ponta la emisiunea "Viata Satului" a postului public de televiziune.

El a precizat ca eliminarea accizei la palinca ar putea fi adoptata luni in Camera Deputatilor si aplicata, astfel, incepand cu anul viitor daca va fi promulgata de catre presedinte, avertizand insa ca este posibil ca oficialii Comisiei Europene sa ceara verificari. "Probabil vor avea grija vecinii nostri sa zica: vedeti ca... Legea va fi adoptata in acest an. Comisia ne-a transmis ca daca facem ca Ungaria, nu este de acord, si am gasit o alta solutie juridica. Cu siguranta va intra in vigoare la 1 ianuarie, dar tot cu siguranta vom avea o batalie cu Comisia Europeana", a completat Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Codul Fiscal al Romaniei prevede ca pentru tuica si rachiu din fructe, realizate in propria gospodarie si destinate consumului propriu, producatorii sa plateasca o acciza de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.

In primavara acestui an, Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a respins un proiect prin care producerea bauturilor traditionale romanesti pentru consumul propriu, precum palinca, tuica, horinca, rachiul de drojdie de vin, intr-o cantitate maxima pe gospodarie de 100 de litri cu 100% concentratie alcoolica era exceptata de la plata accizelor. Potrivit initiativei legislative, Codul Fiscal ar fi modificat astfel incat palinca, tuica, horinca, turtul, coniacul, rachiul de drojdie de vin, cel de tescovina si cel de fructe sa fie exceptate de la plata accizelor daca ar fi fost produse pentru consumul propriu al gospodariilor individuale in limita unei cantitati de cel mult 100 litri de produs/gospodarie individuala, cu o concentratie alcoolica de 100% in volum sau in cantitate de 200 litri de distilat din fructe la 50 de grade.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Initiativa este propusa de un grup de parlamentari PDL, UDMR, FC si PSD, printre care se numara Roberta Anastase, Lucian Bode, Claudia Boghicevici, Gheorghe Ialomitianu, Mircea Man, Ioan Oltean, Cezar Preda si Gheorghe Udriste, precum si Laszlo Borbely, Cseke Attila, Marton Arpad, Mate Andras-Levente. Decizia finala legata de aceasta initiativa apartine Camerei Deputatilor.

La inceputul anului trecut, Comisia Europeana a decis sa deschida un proces impotriva Ungariei la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce Budapesta nu s-a conformat unei cereri a CE privind renuntarea la scutirea de accize pentru bauturile distilate din fructe (palinca) produse de populatie pentru consum propriu. Ungaria scutise integral de la plata accizelor palinca produsa pentru consum propriu in limita a 50 de litri pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.