Airbus Helicopters, parte a grupului aerian european Airbus, a solicitat IAR Ghimbav (IARV) o suprafata suplimentara de teren, de 1,2 hectare, aditionala celei de 1,5 hectare deja aprobata, pentru dezvoltarea productiei de elicoptere Super Puma MK1 in Brasov.

In urma solicitarii Airbus, Consiliul de Administratie al IAR Ghimbav a avizat luni punerea la dispozitia Vadstena SRL, firma infiintata de Airbus Helicopters in Romania, a unui teren aditional in suprafata de 12.012 metri patrati, in baza unui contract de superficie. Respectiva parcela va fi utilizata pentru constructia capacitatilor industriale destinate proiectului de productie a elicopterelor Super Puma MK1, potrivit informatiilor dintr-un raport al IAR Ghimbav.

Propunerea Airbus urmeaza sa fie discutata de actionarii IAR intr-o adunare programata la finele lunii noiembrie, scrie MEDIAFAX.

Ministrul Economiei, Constantin Nita, si Guillaume Faury, CEO al Airbus, au semnat in septembrie un memorandum de intelegere cu Airbus Helicopters pentru ca IAR Brasov sa ia parte la productia de elicoptere Super Puma MK1. Actionarii IAR Brasov au decis in iulie sa puna la dispozitia Vadstena un teren de 15.000 de metri patrati in localitatea Ghimbav, judetul Brasov, pentru productia elicopterelor Super Puma.

Elicopterul Super Puma are doua locuri pentru piloti si pana la 19 locuri pentru pasageri. Aparatul are, in versiunea EC225, o raza de actiune de 1.135 de lilometri si poate atinge o viteza maxima de 345 km/h. Elicopterele din familia Super Puma sunt recunoscute pentru aspectul robust, capacitatea foarte buna de ridicare a incarcaturii si abilitatea de operare in conditii de mediu ostile.

Airbus Helicopters, denumita anterior Eurocopter, are aproximativ 23.000 de angajati la nivel mondial, si este prezenta in Romania prin Eurocopter Romania, unde detine 51% din actiuni, diferenta fiind controlata de IAR. Eurocopter Romania, creata in 2002, a dezvoltat activitati legate de piata civila si militara si este principalul centru industrial din cadrul grupului care executa lucrari de reparatie/revizie si modernizare pentru elicopterele Puma si Alouette de pe piata mondiala.

Citeste si:
Top 5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre un business în...
Top 5 lucruri pe care trebuie...

Din 2008, Eurocopter Romania a lansat activitatile pentru elicopterele Super Puma, asigurand lucrarile aferente de intretinere, reparatiile capitale si upgrade-urile.

Fabrica IAR Brasov, infiintata acum 90 de ani, a produs pana in 1945 peste 1.000 de avioane de diferite tipuri, iar dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost transformata in unitate de productie de tractoare. In 1968, fabrica de avioane a fost redeschisa sub numele ICA Brasov si s-a specializat in productia de elicoptere in parteneriat cu Aerospatiale Franta, in prezent subsidiara a Eurocopter.

IAR este listata pe piata Rasdaq a BVB, iar Ministerul Economiei detine 64,9% din actiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.