Autoritatile solicita plata taxei hoteliere si pe micul dejun inclus in oferte, nu doar pe noaptea de cazare ceea ce face ca impozitul sa creasca cu 20%.

"In Romania anului 2014, la aproape sase ani de la inceperea crizei economice mondiale, industria hoteliera subzista cu mare greutate. O industrie care a fost atat de lovita de criza in 2009, pierzand aproape 25% din cifra de afaceri anuala, care nici pana acum nu a fost recuperata, a fost lovita in plus de minunatii nostri guvernanti, in 2010, prin majorarea TVA-ului (in conditiile in care in alte tari din UE a fost instantaneu scazuta) la restaurante si evenimente", a spus Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

El a afirmat ca industria hoteliera a reusit cu greu in urma cu cinci ani sa convinga guvernantii ca includerea macar a micului dejun la cota redusa de TVA de 9%, alaturi de cazare, ar veni ca o masura pozitiva pentru turismul aflat in cadere libera. Prin includerea in momentul vanzarii a micului dejun in pachetul de cazare, continua oficialul FIHR, s-au creat premisele unei interpretari ulterioare a unei alte taxe pe care industria trebuie sa o suporte, si anume taxa hoteliera.

Potrivi Codului Fiscal, pentru sederea intr-o unitate de cazare, primaria instituie o taxa hoteliera in cota de 1% din valoarea totala a cazarii/tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, care se incaseaza de firmele prin intermediul carora se realizeaza cazarea, odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate. Taxa hoteliera se datoreaza pentru intreaga perioada de sedere, cu exceptia cazului unitatilor de cazare amplasate intr-o statiune turistica, atunci cand taxa se datoreaza numai pentru o singura noapte, indiferent de perioada reala de cazare.

"Definitia taxei hoteliere spune ca se aplica sederii (sejurului - innoptarii), printr-o taxa locala (au fost procente diferite pe diferite localitati). Noua interpretare de ultima ora, prin care industria hoteliera este lovita din nou de guvernanti, consta in includerea in baza de impozitare a taxei hoteliere si a micului dejun vandut la pachet odata cu cazarea. Asadar, se asimileaza sederii - sejurului - innoptarii pentru ca, vezi doamne, este trecut pe factura sub forma de pachet de cazare beneficiar de TVA 9%", a adaugat Enache.

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

Acesta a explicat ca, potrivit Codului Fiscal, hotelierii nu pot separa micul dejun de cazare, din cauza TVA-ului dar, prin Legea Contabilitatii, valoarea acestuia trebuie evidentiata separat (innoptare un cont, vanzare de marfuri - mic dejun, alt cont). Daca hotelierii ar separa pe facturi diferite micul dejun, ar trebui sa plateasca pentru el TVA de 24%, nu de 9%, ca acum.

Intr-un raspuns transmis Primariei Municipiului Sibiu, Ministerul Finantelor, Directia Generala Legislatie Cod Fiscal si Reglementari Vamale, a concluzionat ca "daca societatea care ofera cazare nu evidentiaza distinct pe factura valoarea mic dejun, atunci cota de 1% se aplica la valoarea inscrisa pe factura ca servicii cazare, tarif cazare, etc."

"Intelegem foarte clar ca s-a mai gasit un debuseu pentru majorarea taxelor la bugetele locale, prin marirea taxei hoteliere si recalcularea acesteia cu adaugarea micului dejun. Deci, dragi hotelieri, asteptati controale care sa va solicite taxe suplimentare pe ultimii cinci ani, cu majorarile de intarziere si penalitatile aferente. Fara vreun act normativ clar, dar cu indicatii ale Ministerului Finantelor precise, guvernantii se napustesc pe toate unitatile hoteliere din Romania", a mai spus oficialul federatiei hoteliere.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor a raspuns, la solicitarea MEDIAFAX, ca inca analizeaza modul de calcul al taxei hoteliere in cazul serviciilor de cazare care au incluse si micul dejun.

"Mentionam ca Federatia Industriei Hoteliere din Romania a depus o noua adresa astazi, inregistrata la Ministerul Finantelor Publice cu nr. 12586/20.10.2014 prin care ne furnizeaza informatii suplimentare privind modul de stabilire a tarifului de cazare, inregistrarea in contabilitate, facturarea serviciilor de cazare etc. Aceasta adresa va fi analizata atat din punctul de vedere al stabilirii TVA, cat si din perspectiva impozitelor si taxelor locale", se arata in raspunsul MFP.

Enache sustine ca dintr-o noapte de cazare, micul dejun are o pondere de peste 20%, iar impozitarea acestuia va face ca taxa hoteliera sa se majoreze cu peste o cincime.

Citeste si:
Petrecerile de Revelion, mai scumpe. Mai mulți hotelieri au ales să...
Petrecerile de Revelion, mai...

"Aceasta ultima lovitura data industriei hoteliere din Romania nu va intarzia sa diminueze si mai mult interesul fata de turismul in Gradina Carpatilor, coroborata si cu restul de taxe si impozite pe care le platim in aceasta tara. Deunazi auzisem de 39 de taxe, dar in industria noastra am numarat mai multe, din care, sa nu uitam, taxa pe cladiri este una particulara, prin pondere si contributie la bugetul local, prin care contribuim cu sume extrem de generoase, care ne fac sa regretam ca nu putem lua hotelurile in spate, ca sa le mutam in alta tara sau aiurea. Cercetam, insa, poate vom gasi o varianta sa le transformam in hoteluri mobile, ca sa le putem transporta mai usor peste granita", a incheiat Radu Enache.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.