Grupul rus Gazprom a redus miercuri, pentru a doua oara, livrarile de gaze naturale catre Romania, de aceasta data cu 13% fata de nivelul planificat, a anuntat Departamentul pentru Energie, care mentioneaza ca "ar trebui sa ne obisnuim cu astfel de situatii".

"Livrarile de gaze rusesti catre Romania au scazut ieri cu 13% in raport cu nominalizarile Transgaz. Volumul total al livrarilor de gaze rusesti din aceasta perioada este la un nivel foarte scazut, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, in conditiile in care productia Romaniei este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi", se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie, scrie MEDIAFAX.

In prezent, consumul de gaze se situeaza la circa 22 milioane de metri cubi pe zi, iar din productia de aproximativ 31 milioane de metri cubi, circa 9 milioane de metri cubi se inmagazineaza in continuare zilnic.

"Nu exista niciun motiv de ingrijorare, trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu astfel de situatii generate de Gazprom. Volumele pe care le importam sunt foarte mici, iar Romania este pregatita sa faca fata foarte bine acestei ierni fara ca populatia sa aiba de suferit", a declarat, in comunicat, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Retail jobs

Romania a inmagazinat pana in prezent cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Nicolescu a discutat marti cu ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Oleg Malginov, despre reducerea livrarilor de gaze din luna septembrie, in urma careia a anuntat ca "nu s-a confirmat faptul ca situatia nu va continua in acelasi registru".

Grupul rus Gazprom a redus, in prima parte a lunii septembrie, volumele de gaze livrate unor companii din Romania, fara sa ofere vreo explicatie. Importurile de gaze rusesti sunt insa extrem de reduse in aceasta perioada, iar Romania dispune de rezerve suficiente pentru perioada de iarna.

Nicolescu afirma, in prima parte a lunii septembrie, ca populatia nu va avea de suferit la iarna din cauza reducerii volumelor de gaze importate din Rusia. Departamentul pentru Energie mentioneaza ca in ultima perioada Dispeceratul Gazprom din Sofia a anuntat de mai multe ori reducerea livrarilor de gaze naturale catre Romania, dar ca potrivit datelor centralizate de Transgaz o singura astfel de intentie s-a si materializat intr-o scadere efectiva a livrarilor. "Mi-am exprimat speranta ca recentele concluzii ale discutiilor purtate intre Comisia Europeana-Ucraina si Rusia vor fi respectate de toate partile", a declarat Nicolescu in comunicat.

Citeste si:
Un manager de la Gazprom a murit după ce a căzut de pe o stâncă
Un manager de la Gazprom a...

In timpul discutiilor tripartite care au avut loc vineri, Rusia si Comisia Europeana si-au exprimat sustinerea pentru un "plan de iarna" un pachet de masuri care sa fie valabile pana la sfarsitul lunii martie, in scopul de a reduce riscurile legate de tranzitul gazelor rusesti catre Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.