Regia Autonoma Compania Romana de Aviatie Romavia a intrat in faliment prin procedura simplificata, in urma unei decizii dispuse la inceputul lunii august de Tribunalul Ilfov.

"Admite cererea debitoarei Compania Romana de Aviatie Romavia RA. (...) Dispune intrarea in faliment prin procedura simplificata a debitorului. (...) Ridica dreptul de administrare al debitorului si dispune dizolvarea societatii debitoare. Da dispozitie tuturor bancilor la care debitorul are disponibil in conturi sa nu dispuna de acestea fara un ordin al judecatorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligatia de instiintare a bancilor revenindu-i lichidatorului judiciar. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului, in sarcina lichidatorului judiciar", arata decizia instantei, potrivit MEDIAFAX.

Lichidator judiciar provizoriu a fost desemnat Rovigo SPRL.

Romavia a fost infiintata in 1991 in coordonarea Ministerului Apararii, pentru transport aerian de calatori, marfa si posta, in trafic intern si international, precum si pentru deplasarile demnitarilor.

Retail jobs

In timp, insa, activitatea de zboruri comerciale si speciale a companiei a fost diminuata prin suspendarea certificatului de operator aerian de catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana, din cauza lipsei banilor pentru inchirierea de aeronave, ceea ce a amplificat reducerea veniturilor. Astfel, Romavia nu a mai avut o pozitie strategica la nivel national, prin faptul ca nu a mai detinut exclusivitatea in organizarea, pregatirea si efectuarea zborurilor speciale.

La restrangerea activitatii de transport aeronautic s-au adaugat, conform unui raport al Curtii de Conturi prezentat in presa anul trecut, cheltuieli nejustificate din punct de vedere economic, prin supradimensionarea departamentelor cu angajati, efect al reincadrarii unor pensionari desi veniturile nu erau suficiente nici pentru plata angajatilor, si acordarea de prime desi activitatea era redusa. Aceasta in conditiile in care, potrivit raportului, cheltuielile companiei erau acoperite doar in proportie de 12,5% din veniturile proprii, diferenta reprezentand subventii de la buget.

Citeste si:
Liderul pieței RCA din România, aproape de faliment
Liderul pieței RCA din...

Romavia a finalizat anul trecut cu afaceri de 1,9 milioane lei si pierderi de 7,2 milioane lei, in vreme ce datoriile s-au ridicat la 70,6 milioane lei.

Executivul a declansat procedura de insolventa pentru Romavia in trimestrul al treilea al acestui an.

"Pentru Compania Romana de Aviatie Romavia, aflata in coordonarea Ministerului Apararii Nationale, care la 31 decembrie 2013 inregistra plati restante in suma de 37,9 milioane lei, se va declansa procedura de insolventa in trimestrul III, avand in vedere aprobarea de catre Parlament a Legii privind Codul insolventei, lege care cuprinde si reglementari privind aplicabilitatea procedurilor insolventei in cazul regiilor autonome", potrivit documentului mentionat.

Intrarea Romavia in insolventa a fost pregatita de Guvern inca de la inceputul acestui an si asumata ca atare, in luna februarie, in proiectul scrisorii de intentie pregatita sa fie inmanata Fondului Monetar International.

Citeste si:
Accesarea site-urilor Guvernului, Ministerului Apărării și ale...
Accesarea site-urilor...

Boeing-ul 707-3K1C Carpati al Romavia, cunoscut drept Air Force One al Romaniei, folosit, incepand din perioada regimului Nicolae Ceausescu, de catre toti presedintii tarii, a fost vandut in 2012 pentru 2 milioane de euro. La momentul vanzarii, aeronava Carpati avea interdictie de aterizare pe aeroporturile europene din cauza nivelului de zgomot care depasea limitele admise in UE.

Ca urmare a disputelor politice, Romania nu mai are in acest moment nicio aeronava oficiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.