Companiile din sectorul energetic vor cumpara combustibili necesari generarii de electricitate si caldura pe perioada iernii in valoare de 4,53 miliarde de lei (1,02 miliarde de euro), costurile fiind cu 26,1% mai mari fata de nivelul de 3,59 miliarde de lei din iarna trecuta.

Sumele vor fi asigurate atat din sursele proprii ale companiilor, cat si din credite interne, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie.

Totodata, in vederea pregatirii unitatilor de productie a energiei si caldurii pentru perioada de iarna, respectiv intre 1 octombrie 2014 si 31 martie 2015, companiile vor mai cheltui circa 282 milioane de lei cu reparatii si reabilitari, fata de 430 milioane de lei in iarna precedenta. Pentru iarna 2014-2015 este estimata o productie de 36,6 TWh de electricitate si 12 milioane de gigacalorii. Pentru iarna anterioara a fost estimata o productie de 34,4 TWh de electricitate si 20,6 milioane gigacalorii.

In nota de fundamentare se precizeaza ca pentru aceast iarna Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a prevazut o scadere cu 1% a consumului de energie electrica, in timp ce Dispecerul Energetic National (DEN) anticipeaza o crestere in medie de circa 5,2%.

"In aceste conditii, luandu-se in considerare prognoza evolutiei economiei romanesti, precum si necesitatea elaborarii unei prognoze care sa creeze confortul unei sigurante in alimentare a consumatorilor, prognoza luata in calcul a fost cea furnizata de Dispecerul Energetic National. (...) In cazul energiei termice, estimarile primite din partea centralelor care furnizeaza agent termic populatiei acopera un consum mediu de energie termica de 12,012 milioane de gigacalorii, mai mare cu 5,2 % fata de cel al iernii trecute", potrivit notei de fundamentare.

De asemenea, CNP a estimat pentru perioada de iarna un export de 1,4 TWh de electricitate, in timp ce DEN a prognozat 3,4 TWh, iar Departamentul pentru Energie a luat in calcul valoarea indicata de Dispecer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.