OTP Bank Romania, membra a grupului maghiar OTP, a semnat miercuri un contract pentru achizitia subsidiarei din Romania a bancii portugheze Millennium bcp, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro, care include cumpararea actiunilor si costurile de integrare.

Contractul prevede achizitia a 100% din actiunile Millennium Bank Romania, banca urmand sa fie integrata in structura OTP Bank Romania, dupa finalizarea formalitatilor legale si obtinerea aprobarilor necesare, au anuntat reprezentantii celor doua institutii de credit intr-o conferinta de presa, scrie MEDIAFAX.

OTP Bank va restitui bancii Millennium bcp din Portugalia contravaloarea finantarii intragrup acordate subsidiarei din Romania, de circa 150 milioane euro, in urma achizitiei Millennium Bank Romania, pe care o va inlocui cu o finantare de aceeasi valoare de la banca-mama din Ungaria.

Discutiile dintre OTP si Millenium au inceput in luna octombrie a anului trecut, iar pentru a fi incheiata cu succes operatiunea sunt necesare aprobari din partea Bancii Nationale a Romaniei, Bancii Nationale a Portugaliei, Comisiei Europene si Consiliului Concurentei, potrivit lui Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank Romania.

"Va fi o integrare totala a Millennium, selectam si pastram cele mai bune parti din ambele banci. Dupa ce vor fi toate formalitatile incheiate, estimam ca procesul de integrare va dura circa un an", a declarat Diosi.

El a explicat ca suma necesara tranzactiei va proveni de la OTP Bank Ungaria, care va opera o majorare de capital la subsidiara din Romania, probabil la inceputul utimului trimestru al anului.

Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienti si o retea de 56 de sucursale si 58 de ATM-uri. In urma tranzactiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienti, aproape 150 de sucursale si peste 160 de ATM-uri.

In cazul in care exista doua sucursale foarte apropiate ale celor doua banci, OTP va lua in considerare varianta cea mai buna, de inchidere a uneia dintre ele sau chiar a ambelor si deschiderea unei unitati mai mari, care sa reuneasca toti salariatii din cele doua agentii sau mai putini, in functie de numarul de operatiuni derulate.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Banca preluata ocupa la finele anului trecut pozitia 22 in sistemul bancar, cu active de 2,83 miliarde lei (circa 635 milioane euro) si o cota de piata de 0,8%. Ca urmare, OTP Bank isi va majora cota de piata la 2,1% si va urca pe pozitia 11 in topul institutiilor de credit. Obiectivul bancii este de a intra in top 10 si sa atinga o cota de piata de 5% pe termen mediu, in 5-10 ani, realizabila doar prin achizitii ulterioare in actualele conditii de piata.

"Achizitia Millennium este oportunitate deosebita, sper sa nu fie una intr-o viata, dar reprezinta un pas urias pt a ne indeplini obiectivul de strategie pe piata romaneasca, de a atinge cota de piata de 5%. (...) Este un obiectiv pe termen mediu, in 5-10 ani, care se poate atinge doar prin achizitie, prin crestere organica este foarte greu", a spus Diosi.

La randul sau, Laszlo Wolf, director general adjunct al OTP Bank Ungaria responsabil de commercial banking, afirma ca grupul urmareste sa se dezvolte prin achizitii in tarile unde este prezent, aceasta tranzactie fiind a doua in cursul acestui an, dupa ce la sfarsitul lunii ianuarie a semnat pentru preluarea unei banci din Croatia.

Citeste si:
Cea mai mare bancă din România este pe cale să cumpere OTP Bank....
Cea mai mare bancă din...

"Noi cautam multe oportunitati (...), crestem pentru ca ne dorim foarte mult, avem lichiditati mari si o baza de capital foarte buna, putem sa cumparam banci de calitate, precum Millennium. Noi credem in aceasta regiune si vrem sa crestem aici, unde credem ca avem un mediu bun de afaceri in viitor", a spus Wolf.

Intrebat daca grupul intentioneaza sa mai achizitioneze o alta banca din Romania in perioada urmatoare, Wolf a precizat ca nu exista nimic in derulare in acest sens deocamdata, considerand ca mai intai trebuie incheiat cu succes procesul de fuziune prezent.

"In acest moment nu exista un asemenea proces in Romania (intentia de a cumpara alta banca - n.r.). Ne uitam constant, dar nu avem nimic in plan in Romania, trebuie sa facem o fuziune de succes in Romania intai si apoi vom intreprinde ceva", a explicat reprezentantul OTP.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

Luis Pereira Coutinho, membru al bordului executiv al Millennium bcp, a afirmat ca vanzarea bancii face parte dintr-un plan de restructurare in cadrul unei intelegeri cu Comisia Europeana, mentionand ca pleaca cu tristete din Romania. Totodata, el a precizat ca a ales OTP in locul Raiffeisen Bank (Austria) pentru ca a inaintat cea mai buna oferta.

Vanzarea subsidiarei din Romania a fost convenita de Millennium bcp in vara anului trecut cu reprezentantii Comisiei Europene, in cadrul unui program de restructurare si recapitalizare. Termenul limita pentru vanzare este de iunie 2015.

Millennium bcp a primit, in 2012, pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni convertibile, din imprumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. In schimb, BCP s-a angajat sa implementeze un program de restructurare care include si vanzari de active.

Citeste si:
Visa și Mastercard își suspendă operațiunile din Rusia
Visa și Mastercard își...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.