Business 4 Iulie 2014 10:33
Premierul Victor Ponta a deschis, vineri dimineata, bursa din Londra, unde incep sa fie tranzactionate certificatele globale de depozit (GDR) denominate in dolari alocate in oferta publica initiala la Electrica.

Tot vineri, actiunile Electrica sunt listate pe bursa de la Bucuresti.

Un volum de 19% din actiunile scoase la vanzare in cadrul ofertei publice initiale (IPO) a Electrica au fost alocate prin certificate globale de depozit denominate in dolari si tranzactionabile pe bursa de la Londra. Majoritatea investitorilor institutionali care au preluat actiuni Electrica in cadrul ofertei provin din Romania, Polonia, Marea Britanie si SUA, transmite MEDIAFAX.

Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) prin oferta publica initiala derulata in perioada 16-25 iunie, cea mai mare astfel de operatiune realizata vreodata pe piata romaneasca.

Electrica are un capital social de 3,459 miliarde lei, impartit in 345.939.929 de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei/actiune. Capitalizarea de piata a companiei, la pretul final din oferta, de 11 lei/actiune, este de 3,8 miliarde lei (circa 866 milioane euro).

Electrica va fi, astfel, cea de-a sasea companie de pe bursa dupa capitalizare, exceptand companiile straine - Erste Bank si fondul de investitii imobiliare NEPI.

In urma ofertei publice, statul roman a ramas cu 49% din actiunile Electrica. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a investit 75 milioane euro in oferta si a obtinut astfel 8,6% din actiunile companiei, devenind al doilea mare actionar, dupa stat. Al treilea mare actionar este grupul financiar olandez ING, care a cumparat actiuni prin mai multe entitati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.