Business 15 Mai 2014 10:41
Produsul intern brut in primul trimestru al acestui an a crescut, in termeni reali, cu 0,1% comparativ cu ultimul trimestru din 2013, iar fata de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 3,8% atat pe seria bruta, cat si pe cea ajustata sezonier, potrivit datelor INS.

"Conform primelor estimari, produsul intern brut in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2013, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier", a anuntat joi Institutul National de Statistica.

Datele reprezinta "estimarile semnal" ale Statisticii, care ofera o imagine operativa si consistenta a evolutiei economiei. Varianta provizorie a evolutiei PIB pentru primul trimestru va fi anuntata la 6 iunie.

Premierul Victor Ponta anunta la sfarsitul lunii aprilie ca cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o crestere economica de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat ca economia a avut un avans in primul trimestru intre 3% si 4%, peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Fondul Monetar International si Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intentie transmisa creditorului de la Washington. FMI estimeaza, in cea mai recenta editie a Prognozei Economice Globale, publicata in luna aprilie, o crestere economica de 2,2% pentru Romania in acest an, urmata de o accelerare la plus 2,5% in anul urmator.

Comisia Europeana a imbunatatit usor prognoza privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an si pentru anul viitor, anticipand ca economia va incetini dupa un an agricol bun in 2013, dar va mentine o rata solida de crestere datorita unei reveniri a cererii interne si a investitiilor.

Astfel, CE anticipeaza ca Produsul Intern Brut al Romaniei va creste cu 2,5% in acest an si cu 2,6% in 2015, dupa o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primavara.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.