Banca Transilvania (TLV) a obtinut in primul trimestru un profit net de 103,4 milioane lei, cu 22,6% peste castigul din perioada similara a anului trecut.

In primele trei luni ale anului trecut, banca a consemnat un profit net de 84,4 milioane lei, iar activele totale cumulau la finalul anului trecut 32,065 miliarde lei.

BT a consemnat in primul trimestru din acest an cheltuieli nete cu provizioanele pentru active si angajamente de creditare de 102,1 milioane lei (22,6 milioane euro), cu 30% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, de 78,5 milioane lei, banca aplicand si in cursul trimestrului trecut aceeasi politica de provizionare prudenta, adoptata inca de la inceputul crizei financiare.

Astfel, soldul total al provizioanelor a ajuns la 2,607 miliarde lei, la finalul lunii martie, fata de 2,493 miliarde lei, la sfarsitul anului trecut, se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de Banca Transilvania.

"Banca Transilvania a pastrat in decursul ultimilor ani politica de creditare prudenta, punand accent pe dispersia riscurilor. Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 12,97% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania, la sfarsitul trimestrului I 2014, fiind sub media sistemului bancar din Romania. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent si garantii ipotecare reprezinta 123,4%, avand un nivel relativ constant pe parcursul ultimilor doi ani", se spune in sursa citata.

Soldul creditelor a crescut cu 2,5%, la 19,641 miliarde lei, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti a avansat cu 3,4% fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut, ajungand la 26,674 miliarde lei.

Astfel, raportul credite - depozite a ajuns la 73,63%.

In primul trimestru banca a acordat, atat companiilor, cat si persoanelor fizice, peste 22.700 de credite noi, in valoare totala de 2,315 miliarde lei.

"Obiectivul major al bancii pentru 2014 este cresterea veniturilor si eficientizarea proceselor. Cifrele arata cresteri semnificative ale volumelor tranzactiilor prin BT si ale veniturilor operationale, care cresc mai repede decat activele bancii. Clientii nostri folosesc din ce in ce mai mult servicii bancare oferite de BT, devenim banca lor principala. Pe partea de creditare focusul nostru este cresterea responsabila, unde segmentul persoane fizice si firme mici, adica retailul, ramane tinta principala", a declarat, in comunicat, directorul general al Bancii Transilvania, Ömer Tetik.

Citeste si:
Cea mai mare bancă din România este pe cale să cumpere OTP Bank....
Cea mai mare bancă din...

Veniturile operationale ale Bancii Transilvania au crescut in primul trimestru cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 424,7 milioane lei (94,3 milioane euro), iar cheltuielile operationale au avansat cu aproape 12%, la 199,1 milioane lei (44,2 milioane euro). Marja neta a dobanzii a fost de 3,36%, in aceasta perioada.

"Rezultatul pozitiv din anul 2014 al Bancii Transilvania a fost sprijinit inclusiv de initiativele de eficientizare a activitatilor, respectiv de cele de control al costurilor, care au dus la o imbunatatire a raportului cost/venit cu aproape 300 puncte de baza fata de trimestrul I 2013, ajungand la 46,9% in trimestrul I 2014", se mai arata in comunicat.

Numarul de clienti activi ai bancii, persoane fizice si companii, a crescut la aproape 1,78 milioane de la 1,76 milioane la sfarsitul anului trecut, iar numarul de operatiuni derulate prin conturi BT a urcat cu peste 14% fata de aceeasi perioada a anului 2013.

Citeste si:
Trei afaceri cu profit sigur în mediul rural
Trei afaceri cu profit sigur...

Banca Transilvania a incheiat primul trimestrul din acest an cu un portofoliu de 2,14 milioane carduri, generand tranzactii cu 15% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor a depasit 17%.

Banca a acordat credite de retail de 379 milioane lei, iar pentru companii a dat aproximativ 5.800 de credite noi, cu o expunere medie pe client de 331.000 de lei.

Solvabilitatea bancii este de 13,49%, luand in considerare profitul cumulat al primului trimestru.

Banca a anuntat, in acelasi comunicat, ca Luminita Runcan va ocupa, dupa obtinerea avizarii BNR, functia de director general adjunct-chief risk officer, in prezent fiind director general adjunct – Trezorerie in cadrul BT.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este cel mai mare actionar al Bancii Transilvania, detinand un pachet de 14,61% din titluri. Alti actionari importanti sunt SIF Moldova (8,35% din actiuni), SIF Banat-Crisana (4,52%) si SIF Muntenia (4,08%), dar si presedintele CA al bancii, Horia Ciorcila, care detine direct si prin afiliati 5,06% din actiuni. SIF Oltenia are 2,03% din titluri, iar SIF Transilvania 0,65%.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

SIF Moldova si SIF Muntenia au cumparat in urma cu doua saptamani pachete importante de actiuni Banca Transilvania de la Bank of Cyprus, care a vandut pachetul de aproape 9,99% din titlurile pe care le detinea la banca din Cluj.

Actiunile Bancii Transilvania au incheiat sedinta bursiera de luni in crestere cu 0,29%, la 1,74 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a bancii este de 3,839 miliarde lei (864,7 milioane euro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.